Eмисия новини
от 22.00 часа

Руски шпиони опитали да проникнат в швейцарска лаборатория

В лабораторията „Шпийц“ край Берн работят експерти по ядрени, биологически и химически оръжия.

Двама руски агенти са били арестувани тази пролет в Холандия по подозрение в шпионаж срещу лаборатория в Швейцария, след което са били екстрадирани, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и ТАСС.

Агенциите са позовават на днешни публикации в швейцарския вестник „Тагес анцайгер“ и холандския "Ен Ер Це Ханделсблат", извършили съвместно разследване.

Швейцарската разузнавателна агенция потвърдила пред „Тагес анцайгер“ арестите. Според вестника те били извършени след съвместни действия на властите в Швейцария, Великобритания и Холандия за предотвратяване на заговора срещу лабораторията „Шпийц“ край Берн, в която работят експерти по ядрени, биологически и химически оръжия.

В тази лаборатория са били изследвани образци от отровен газ, пуснат в Сирия, както и проби от нервнопаралитичното вещество, с което през март в Англия бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му.

„Тагес анцайгер“ уточнява, че арестуваните в Холандия не са същите лица, заподозрени от британската прокуратура като извършители на покушението срещу бившия руски шпионин. 

Холандското издание пък твърди, че заловените в Холандия двама руснаци работели за руското военно разузнаване и са притежавали „оборудване за проникване в компютърната система“ на лабораторията „Шпийц“.

В статията на „Ен Ер Це Ханделсблат“ не се уточнява имало ли е съдебен процес срещу тази лица и какви обвинения е можело да им бъдат предявени.
Още от