Берлин, Париж и Лондон умуват как да заобиколят US санкциите срещу Иран

През май 2018 г. Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран и върна санкциите срещу ислямската република.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия, Франция и Великобритания обмислят създаването на нова финансова институция, която да позволи на ЕС да продължи да търгува с Иран въпреки американските санкции срещу Техеран, подновени от президента Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

Трите държави могат да създадат „Механизъм за специални цели“ (SPV) - фирма, наподобяваща клирингова къща, която би извадила Техеран от финансовия кръговрат, като същевременно позволи търговията, съобщи АФП, цитирайки „Шпигел“ и „Ханделсблат“, .

Например Иран може да доставя петрол на испанска фирма, трупвайки кредит, с който би могъл да плати на немски производител на металообработващи машини за стоки, без пари да преминават през ирански ръце.

Говорители на германските министерства на финансите и икономиката казаха пред АФП, че схемата е една от няколкото възможности, които се обсъждат с Европейската комисия (ЕК) за създаването на „независими канали за плащане“ с Техеран.

Говорителката на ЕК Мая Коциянчич каза, че Брюксел иска „да гарантира, че последиците от санкциите ще бъдат сведени до минимум за компаниите, които искат да правят легален бизнес с и в Иран и все още могат да имат достъп до необходимото финансиране“, като добави, че „в момента се работи по въпроса“.

Решението на Тръмп от май да изтегли Вашингтон от сключената през 2015 г. ядрена сделка с Техеран, по силата на която Иран се съгласи да замрази своята програма за ядрени оръжия в замяна на сваляне на икономическите санкции, шокира дипломатите в цяла Европа.

Оттогава ръководителите на ЕС се опитват да намерят начин фирмите от техните държави да продължат да търгуват с ислямската република.

Банките, които обикновено извършват плащанията по международни сделки, се опасяват, че попаднат под американски санкции, ако продължат да правят бизнес с Иран.

Докато Берлин, Лондон и Париж умуват върху схемата, „Шпигел“ съобщи, че тя ще бъде отворена и за други държави-членки на ЕС, ако бъде създадена.

Италия също се интересувала от участие.
Още от категорията
Стивън Сегал с руския президент Владимир Путин

Стивън Сегал иска да стане губернатор на Приморския край в Русия

Американският актьор Стивън Сегал заяви във Владивосток, че би искал да стане губурнатор на Приморския край в Русия, съобщава РИА „Новости“. Неотдавнашните избори за губернатор в Приморието бяха анулирани заради многобройни съмнения за фалшификации и сега районът се управлява от временно назначен губернатор. Сегал отговори на..

публикувано на 26.09.18 в 14:08

Леонид Калашников: Русия трябва да признае ЛНР и ДНР и да им достави оръжие

При сегашната власт в Украйна автономията на Донбас е невъзможна и затова Русия трябва да признае Луганската и Донецката народни републики и да започне да им доставя оръжие. Това заяви в интервю за руската ТВЦ Леонид Калашников, председател на комисията за Общността на независимите държави, евразийската интеграция и връзките с руснаците в..

публикувано на 26.09.18 в 13:53

КЕВР става последна инстанция за сделки с дялове на енергийни дружества

Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) ще бъде последна инстанция за сделки с дялове на дружества, осъществяващи пренос и разпределение на електрическа енергия и газ. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промени в Закона за енергетиката.  Промените въвеждат задължението при отказ от присъединяване на нови..

обновено на 26.09.18 в 13:42

Промени в здравноосигурителния модел целят повишаване на удовлетвореността на пациентите

Нов тип контрол в здравеопазването, конкуренция във финансирането му, премахване на нерегламентираните плащания. Това са ключовите теми в предложените модели за промяна в здравноосигурителния модел, заяви ресорния министър Кирил Ананиев на национална кръгла маса за бъдещото на здравеопазването в НДК. Министърът на здравеопазването направи кратка..

публикувано на 26.09.18 в 13:18
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова участва в Oсмия дискусионен форум „Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства”.

Нормативни промени за повишаване на гаранционните срокове на нови инфраструктурни проекти и ремонти

Подготвя се промяна в нормативната уредба, с която се повишават гаранционните срокове на нови големи инфраструктурни проекти и на ремонтите им. Това стана ясно по време на осмия дискусионен форум "Строителството през 2019 година". Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова съобщи, че се обсъждат варианти за новите гаранционни срокове в..

публикувано на 26.09.18 в 13:10

Джон Болтън предупреди Иран: Наблюдаваме ви и ще ви преследваме, за да ви накажем

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън предупреди лидерите на Иран, че ще си платят, ако навредят на Съединените щати или на съюзниците им, предаде Би Би Си.  "Убийственият режим и неговите привърженици ще понесат сериозни последици, ако не променят поведението си. Нека посланието ми бъде..

публикувано на 26.09.18 в 10:35

Станислав Попов зае мястото на Петя Аврамова в парламента

Икономистът Станислав Попов днес положи клетва като депутат. Той заема мястото на Петя Аврамова, която бе избрана за министър на регионалното развитие и ЦИК прекрати депутатския ѝ мандат. Попов беше десети в листата на ГЕРБ във Враца, но събраните преференции го поставиха на трето място на последните парламентарни избори.

публикувано на 26.09.18 в 09:49