Стотици хиляди без ток, евакуации и унищожения, след като ураганът Флорънс достигна Северна Каролина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди са без ток, много жилища са унищожени, а цели градове са в руини след като ураганът Флорънс връхлетя Източното крайбрежие на САЩ. Властите предпреждават за възможна поява на торнадо.


Въпреки, че отслабна до Категория 1, ураганът Флорънс се развихри по бреговете на Северна Каролина с поройни дъждове, прииждащи вълни и силни ветрове от над 110 км в час. Много сгради са разрушени и са нанесени щети най-малко на половин милион домове и бизнеси.


Наложи се във вихъра на бурята над 60 души да бъдат спасени от разпадащ се мотел. Стотици други трябваше да бъдат избавени от прииждащите води, а други чакат урагана да премине с надеждата, че някой ще дойде и за тях.


В едно от най-засегнатите места Ню Берн бяха измъкнати около 200 души, но други 150 все още са в опасност. Властите призоваха останалите жители да търсят начин да се изкачат на по-високи сгради и да чакат спасителни екипи.


Прогнозите са, че валежите и наводненията по крайбрежието ще продължат дълги часове наред. Ураганът нахлу в 7:15 сутринта в Райтсвил Бийч, на няколко километра източно от Уилмингтън, недалеч от предварително прогнозираното трасе.


Огромното количество вода, което се изсипва с дъждовете и прииждащите вълни се смятат за по-голяма заплаха от ветровете, които леко утихнаха. Според прогнозите катастрофални наводнения се очакват през целия уикенд.


Подготвяйки за най-лошото, около 9 700 военнослужещи от националната гвардия заедно с цивилни доброволци са в готовност за спасителни действия, оборудвани с водни превозни средства, хеликоптери и лодки.


Националният център за ураганите заяви, че Флорънс ще завие на североизток към Ню Ингланд и ще отслабне до тропическа буря до средата на следващата седмица


Още от категорията
Блок

1 364 сгради в страната са обновени до края на август по Националната програма за енергийна ефективност

1 364 сгради в страната са обновени до края на месец август по Националната програма за енергийна ефективност, отчетоха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Най-голям е броят на завършените сгради в областите Бургас, Благоевград и Хасково, а в Пазарджик са завършени всички 41 сгради със сключени договори за целево..

публикувано на 23.09.18 в 15:14

Нов протест на работниците от заводите на Стайков край Карнобат

Над 300 работници от затворените фабрики за спиртни напитки, собственост на задържания Миню Стайков, се събраха пред сградата на Районния съд в Карнобат. Те очакват съдът да реши дали ще бъде удължен срока, в който фабриките да останат запечатани. По-рано днес протест на работниците имаше пред производствената база в село Церковски, а..

обновено на 23.09.18 в 15:09

Ретро влакът с парен локомотив "Корона експрес" беше посрещнат от стотици българи на гара Трапезица

Стотици българи от цялата страна се събраха днес на гара Трапезица във Велико Търново, за да посрещнат ретро влака, от който за възстановка на събитията от преди 110 години за провъзгласяването на независимостта на България слязоха княз Фердинанд и министрите от правителството на Александър Малинов. Ретро влакът на БДЖ, теглен от парен..

публикувано на 23.09.18 в 14:39

Стотици българи почетоха паметта на Екзарх Стефан по повод 140 години от рождението му

Стотици българи се събраха в родопското селище Широка лъка, за да почетат паметта на Екзарх Стефан по повод 140 години от рождението му. Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия синод отслужиха  заупокойна литургия. "Ние си спомняме отново днес, 140 години след неговото рождение, събрани заедно в родното му място и застанали..

публикувано на 23.09.18 в 14:19
Акад. Георги Марков

Акад. Георги Марков: Хабим национална енергия и историческо време

"Моят исторически оптимизъм е като казвам: „И по-страшно е било някога“, макар че народът ни има своята ДНК, но тогава е бил по-жилав и търпелив, а сега бърза да живее по европейски богато." Това каза пред "Хоризонт" акад. Георги Марков от Инициативния комитет за национално помирение и единение.  Историята не се променя с бутането на..

публикувано на 23.09.18 в 13:59

Едва 75 миньора от рудника в "Бобов дол" са регистрирани в бюрото по труда

Само 75 миньори от закрития  рудник "Бобов дол" са се регистрирали в бюрото по труда, съобщиха от администрацията. Според обявения план за ликвидация на последния обект за подземен добив на въглища съкратените са 400. В бюрото по труда  са се регистрирали 50 човека от Бобов дол и 25 от Дупница. Същевременно някои са започнали работа, пак като..

публикувано на 23.09.18 в 13:38

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15