Швейцарецът, обвинен в тероризъм, остава в български арест

Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави в ареста швейцарския гражданин Кевин Бехли, обвинен за тероризъм и контрабанда на оръжия. Съдът уважи искането на прокуратурата Бехли да бъде изпратен за психиатрично-медицинска експертиза в болницата към затвора в Ловеч.

Бехли беше задържан във вторник на граничния пункт "Капитан Андреево" при опит с боеприпаси да премине в Турция с крайна цел сирийския град Идлиб. Прокурорът по делото Георги Асенов заяви, че няма доказателства той да е психично болен:

„Експертизата даде заключение, че е налице някакъв вид психично заболяване, но експертът не се ангажира с категорично заключение. Възможни са и симулативни действия от негова страна. Целта на пътуването е установена със свидетелски показания. Той самият първоначално е казал, че отива да се бие в Сирия. Никой не тръгва с автомобил пълен с 400 патрона, 24 ножа, 3 мачетета, за да събира билки“, заяви Асенов.

В съдебната зала Кевин Бехли отрече, че пътува за Сирия за да се включи във войната там. Искал да помага на цивилните, посочи съдебният преводач Светла Мутафова:

„Той на няколко пъти плака по време на разпитите. Той е много добър човек, но е малко объркан. Има психически проблеми, защото е останал без работа и приятелката му, с която са били 12 години заедно, го е напуснала. Сега получава инвалидна пенсия. Бил е разбран неправилно - искал е да каже, че иска да помогне на цивилното население, което не може да се измъкне и е обградено от вражески сили“, е мнението на съдебният преводач Светла Мутафова.

Още от категорията
Блок

1 364 сгради в страната са обновени до края на август по Националната програма за енергийна ефективност

1 364 сгради в страната са обновени до края на месец август по Националната програма за енергийна ефективност, отчетоха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Най-голям е броят на завършените сгради в областите Бургас, Благоевград и Хасково, а в Пазарджик са завършени всички 41 сгради със сключени договори за целево..

публикувано на 23.09.18 в 15:14

Нов протест на работниците от заводите на Стайков край Карнобат

Над 300 работници от затворените фабрики за спиртни напитки, собственост на задържания Миню Стайков, се събраха пред сградата на Районния съд в Карнобат. Те очакват съдът да реши дали ще бъде удължен срока, в който фабриките да останат запечатани. По-рано днес протест на работниците имаше пред производствената база в село Церковски, а..

обновено на 23.09.18 в 15:09

Ретро влакът с парен локомотив "Корона експрес" беше посрещнат от стотици българи на гара Трапезица

Стотици българи от цялата страна се събраха днес на гара Трапезица във Велико Търново, за да посрещнат ретро влака, от който за възстановка на събитията от преди 110 години за провъзгласяването на независимостта на България слязоха княз Фердинанд и министрите от правителството на Александър Малинов. Ретро влакът на БДЖ, теглен от парен..

публикувано на 23.09.18 в 14:39

Стотици българи почетоха паметта на Екзарх Стефан по повод 140 години от рождението му

Стотици българи се събраха в родопското селище Широка лъка, за да почетат паметта на Екзарх Стефан по повод 140 години от рождението му. Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия синод отслужиха  заупокойна литургия. "Ние си спомняме отново днес, 140 години след неговото рождение, събрани заедно в родното му място и застанали..

публикувано на 23.09.18 в 14:19
Акад. Георги Марков

Акад. Георги Марков: Хабим национална енергия и историческо време

"Моят исторически оптимизъм е като казвам: „И по-страшно е било някога“, макар че народът ни има своята ДНК, но тогава е бил по-жилав и търпелив, а сега бърза да живее по европейски богато." Това каза пред "Хоризонт" акад. Георги Марков от Инициативния комитет за национално помирение и единение.  Историята не се променя с бутането на..

публикувано на 23.09.18 в 13:59

Едва 75 миньора от рудника в "Бобов дол" са регистрирани в бюрото по труда

Само 75 миньори от закрития  рудник "Бобов дол" са се регистрирали в бюрото по труда, съобщиха от администрацията. Според обявения план за ликвидация на последния обект за подземен добив на въглища съкратените са 400. В бюрото по труда  са се регистрирали 50 човека от Бобов дол и 25 от Дупница. Същевременно някои са започнали работа, пак като..

публикувано на 23.09.18 в 13:38

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15