Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия предлага мигрантите от Северна Африка да бъдат обработвани още преди да достигнат сушата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия предлага мигрантите от Северна Африка да бъдат обработвани още преди да достигнат сушата, съобщи АФП.

Австрийският крайнодесен вътрешен министър Херберт Кикъл използва срещата на своите колеги от ЕС във Виена в петък, за да предложи да се обработват мигрантите на борда на спасителните кораби в Средиземно море, а не на сушата.

На пресконференция с крайнодесния си италиански колега Матео Салвини той заяви, че предложението му ще бъде за „онези, които пристигат на кораб в териториалните води на държава от ЕС“.

Без да дава повече подробности, Кикъл посочи, че предвижда „бърз начин да се изясни кои мигранти имат право да поискат убежище“ - те ще бъдат допуснати до ЕС, а останалите ще бъдат върнати на „сигурни пристанища“ в трети държави.

Според него това ще помогне за решаването на това, което той нарече „проблем на репатрирането“.

„След като хората са стъпили на континента, можете да ги репатритрате само с голяма трудност и много разходи“, каза той.

Кикъл също така критикува комисаря по миграцията на ЕС Димитрис Аврамопулос заради неговия скептицизъм към идеята за „платформи за слизане“ на мигрантите в неуточнени трети страни, която бе одобрена от лидерите на ЕС на срещата на високо равнище през юни.

Аврамопулос също присъства на срещата и повтори скептицизма си към идеята, като я нарече „невъзможна“ поради липсата на страна-домакин.

„Тази идея е само на два месеца и вече членът на Еврокомисията се противопоставя“, каза австрийският вътрешен министър, като нарече изявленията на Аврамопулос „лош сигнал“, който би могъл да „освободи африканските държави от задължението им“ да сътрудничат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна