Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Когато има мир и добросъседство, всичко е възможно

| обновено на 15.09.18 в 19:01
Йотова Одрин
Снимка: Мариян Карагьозов

Когато има мир и добросъседство, всичко е възможно. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Одрин и призова за скорошна среща на българо-турската смесена комисия по нерешените въпроси за търсене на справедливост за наследниците на тракийските бежанци.

Няма проблем, който да не може да бъде решен чрез диалог. Институциите са в дълг, защото все още съществуват нерешени проблеми между България и Турция, включително проблемът за обезщетенията на тракийските бежанци, каза още Йотова в словото си по повод 10-годишнината на читалище „Просвета“ към църквата „Свети Георги“ в Одрин.

Илияна Йотова поясни, че дългата история на Балканите е научила народите да живеят заедно и припомни девиза на тракийците „Помним, но не отмъщаваме.“

На церемонията по откриване на новата сграда и библиотека на читалището присъстваха председателят на комисията по култура и медии към Народното събрание Вежди Рашидов, представители на местните власти, областни управители и техни заместници от областите Хасково, Ямбол и Стара Загора, директорът на Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет, кметът на град Одрин.

Инициатори на възстановяването на читалището са ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев, кметът на Свиленград Георги Манолев, българските дипломати в Одрин, общественици и тракийци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени