Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд осъди българката Мира Яшар на година и 10 месеца затвор

Мира Яшар и Джоузеф Робинсън

Съдът за тежки престъпления в турския град Айдън е осъдил на една година и 10 месеца затвор българката Мира Яшар Селямоглу, съобщи в. "Миллиет". Тя беше задържана преди около година от турската полиция в град Дидим заедна с приятеля си - британския гражданин Джо Робинсън. Той е бил осъден на 7 години и 6 месеца затвор. 
Двамата бяха обвинени от турските власти за пропаганда в подкрепа на терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК). 
Причина за ареста бе публикуването на снимки, на които 24-годишният Джо Робинсън е показан в камуфлажна униформа с бойци от Силите за защита на народа - сирийски кюрдски милиции, които Турция определя като терористи заради връзките им с ПКК.
Мира Яшар беше задържана известно време в полицията и след това бе пусната на свобода, но с условие, че ще бъде съдена задочно. По-късно властите разрешиха на Мира да отпътува от Турция.
Британският гражданин също беше пуснат от затвора, но със забрана да напуска Турция.
Обвиняемите не са се явили на последното съдебно заседание в съда за тежки престъпления в град Айдън и са представили извинение, съобщиха турски медии. На заседанието са присъствали само адвокатите им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна