Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слухове, интриги и поредица от инциденти белязаха дните от изминаващата седмица

Министрите Валентин Радев, Ивайло Московски Николай Нанков (от ляво надясно)
Снимка: БГНЕС

Между слуховете, интригите и поредица от инциденти преминаха дните от изминаващата седмица. Обявената смяна на министри в кабинета така и не се случи, провали я случайността, може би, и докато премиер и президент не можаха да намерят вярната честота в стиковката между институциите, човек от народа купи мажоритарен дял от ТЕЦ "Варна", защото се оказа най-добрият инвеститор.

Междувременно серия полицейски акции приключиха без сериозен резултат, но такъв се получи за двама журналисти, които полуслучайно бяха задържани с белезници за няколко часа. И така между случайностите, буксуваща кадрова реформа и очакването, че нещо се случва, преминаха седемте дни.

В омагьосан кръг се завъртяха управляващите, обявената смяна на трима министри все още буксува. Оптимистично започна коалиционният съвет в понеделник, който решаваше съдбата на тримата министри в оставка. Още тогава бегло се прокара съмнението. Волен Сидеров бе недоволен от липсата на реакция на думите на вицепремиера Валери Симеонов, че премиерът руши държавността

Очакваше се трите министерски оставки, подадени заради катастрофата край Своге, да бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание в четвъртък и да бъдат подкрепени. От БСП смятат, че гласуването на министерските оставки е отложено поради лошата комуникация между администрациите на Министерски съвет и Президентството.

В понеделник ще има нов коалиционен съвет при премиера Борисов, тогава ще е ясна новата кандидатура за транспортен министър. В сряда се очаква министерските оставки и номинациите за нови министри да бъдат гласувани в пленарната зала.

Автобусите трябва да разполагат с обезопасителни колани и видеорегистратори. Превозвачите ще имат девет месеца  гратисен период за оборудване на автобусите с колани, като след изтичане на срока ще подлежат на санкции. Това приеха окончателно народните представители.  

Варненският окръжен съд остави в ареста 25-годишния Петър Здравков, който блъсна балетиста от Варненската държавна опера Мартин Чикалов. Здравков не е имал шофьорска книжка и два пъти е бил глобяван за това. На протестно шествие в столицата в памет на загиналия 14 неправителствени организации поискаха среща с премиера. Те настояват за работещи институции, които да предприемат адекватни действия за прекратяване на войната по пътищата.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени