Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев ще участва в среща на групата "Три морета"

| обновено на 17.09.18 в 07:37
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев ще открие учебната година на Националната гимназия за древни езици и култура.

По-късно Радев ще участва в срещата на върха в Букурещ по инициативата „Три морета“. Засилването на икономическите и политическите връзки в региона е основна цел на включените 12 държави от Европейския съюз.

Инициативата „Три морета“ има за цел да насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност на държавите от Централна и Югоизточна Европа. След Хърватия и Полша, тази година Румъния е домакин на срещата – трета в рамките на този формат. Във форума ще участват президентите на България, Хърватия, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Очаква се утре в срещата да се включи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Сред участниците във форума са министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Световната банка.

На бизнес форум в рамките на срещата в Букурещ ще бъдат разгледани възможностите за съвместни проекти в областта на регионалната свързаност. Транспортът, енергетиката и комуникациите ще бъдат във фокуса разговорите на представителите на бизнеса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени