Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел без коли за ден

3
Снимка: Ангелина Пискова

Автомобили почти не се движеха през днешния ден в Брюксел, но пък затова колоездачите бяха в изобилие. Денят беше кулминацията на инициативата „Седмица на мобилността“, която цели да накара хората да слязат от колите си. 

Автомобилите, които можеха да бъдат забелязани днес в белгийската столица, бяха единствено таксита, пожарни, линейки, полицейски коли и коли със специален режим.  Градският транспорт беше безплатен, като родители и деца масово излязоха с велосипедите си и се включиха в многобройните инициативи и състезания, посветени на по-чистата екологична среда. 

Инициативата започва през 2001-ва година, когато за първи път се затваря изцяло за коли регионът на Брюксел – около 160 кв. км, каза пред „Хоризонт“ Ками Тири, говорител на „Седмицата на мобилността“:

При първите инициативи трябваше да убеждаваме немалко хора, които се придвижват повечето време с коли и търговците, за да дадат рамо на идеята. Това обаче се превърна в успех и хора масово се включват, заяви Тири и изтъкна, че тази година инициативата е подпомогната и от хубавото време. 

За децата бяха организирани различни състезания на много места, сред които рисуване, футбол, скачане на висок скок, с много награди за всички участници. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия