Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 000 първокласници тръгват на училище днес

| обновено на 17.09.18 в 20:09
Снимка: БГНЕС

Първият звънец за новата учебна година удари в над 2300 училища в страната, около 60 000 са първокласниците. Заради демографската криза в класните стаи за първи път влязоха с около 3000 по-малко деца от миналата година, уточниха от Министерството на образованието. Допълнителни патрули на пътната полиция осигуряваха безопасността в училищните райони.
Савина Маркова за първи път ще е класен на първокласници: "Развълнувана съм. Притеснена не. Аз досега изкарах един випуск със занималня и вече съм минала веднъж материала, но съм подготвила стая, подготвили сме празнична украса, питка".
"Първият учебен ден не е официален празник, но може би е най-празничният ден в България", каза в словото си в 120-то училище министърът на образованието Красимир Вълчев: "Днешният ден го свързваме и с вярата, и с доверието - вярата в учителя, вярата в училището. Скъпи ученици, пожелавам ви да сбъднете мечтите си чрез образование. Желая на всички успешна учебна година и на добър час".

Сред първокласниците е и малката Ева, на която вече ѝ се ходи на училище "заради песните" и смята, че децата в училище "учат, за да знаят неща". Представя си първия учебен ден така: "Да се събудя, после - какво беше ...". За учителката си Ева смята, че трябва да е "мила, но не и от най-строгите".

Над 100 000 нови шкафчета са закупени от образователното министерство, за да не бъдат прекалено тежки ученическите раници. Ремонтите в около 50 училища в страната ще продължат и след първия звънец, но от министерството уверяват, че това няма да попречи на учебния процес. 

Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл" в София има по-специален подарък за първия учебен ден. То получи 10 чисто нови брайлови машини. 

10 615 ученици прекрачиха училищния праг в първия учебен ден в петте общини на област Търговище. Новата учебна година в областта започна с три нови специалности в средното професионално образование - системно програмиране, приложно програмиране и фризьорство. Това съобщи областният управител Митко Стайков и допълни: "Новата учебна година ще започне нормално на територията на Търговищка област. По комуникационната стратегия за приобщаващо образование ще трябва да търсим 230 деца, които да вкараме в час. Искам да поздравя всички учители и ученици с началото на новата учебна година и дано са по-доволни, защото успяхме да ремонтираме доста училища и детски градини, както и да помогнем за подобряване на материално-техническата база". 

Новата учебна година в област Враца започва с 600 ученици по-малко спрямо миналата. По-малък е и броят на първокласниците. Независимо от негативните демографски тенденции, първия учебен ден носи радост за всички. Най-развълнувани са първокласниците. "Става нещо велико. Всички започват учебната година и получават нови знания. Това ни помага за целия живот", смята врачански първолак.

Първият учебен ден е паметен и за учителите.

"Всеки първи учебен ден за първи клас е така запечатан в съзнанието на всеки начален учител, че няма такива дни", сподели учителка от града. Вълнуват се и семействата на учениците. "Младежта много не ѝ се учи. Разчитаме, че като започне учебната година и така ще ги понесе вълната на знанието. Баба понякога не може да спи от притеснение какво ще се случи. Вълнуваме се", разказа баба на врачански ученик. 

С преобладаваща професионална насоченост започва новата учебна година и за осмокласниците в област Враца. В гимназиите в региона в 42 паралелки ще се изучават 34 професии, а 21 паралелки са с 10 профила. 

От 1300 осмокласници в областта, 850 са записани в професионални гимназии, 490 в гимназии с различни профили.

Галина Евденова, началник на Регионалното управление на образованието във Враца, коментира пред “Хоризонт“:

"Ние успяхме да предложим ефективен модел за утвърждаване на професионалното образование в отговор на потребностите на региона от кадри, които ще се обучават по професии, заявени от работодателите".

Ученическите предпочитания са в областта на компютрите, услугите, строителството и ресторантьорството.

Кметът на Разград откри физкултурен салон. Първа копка на нов физкултурен салон направи кметът на община Разград д-р Валентин Василев. Спортното съоръжение ще се ползва от възпитаниците на Езиковата гимназия "Екзарх Йосиф" и на Основното училище "Н. Й. Вапцаров". Спортният комплекс е част от проекта за модернизация на образователната инфраструктура в града. За нас този салон е дългоочакван в 133-годишната история на училището, заяви директорът на гимназията Пейчо Георгиев:

"Това е едно модерно съоръжение, като на практика съдържа 2 салона. Вторият ще е за съседното основно училище. За нас е голяма придобивка, защото в момента ползваме една голяма стая, пригодена за салон", заяви Георгиев и допълни, че се надява съоръжението да е готово до началото на следващата учебна година. Двуетажният комплекс ще съдържа комбинирани игрища за баскетбол, волейбол, бадминтон и мини футбол. 

И в община Добрич се запазва тенденцията за намаляване на броя на учениците, съобщи зам.-кметът по Хуманитарните дейности д-р Емилия Баева. "С голямо безпокойство го съобщавам – 629 първокласника в общинските училища и 11 в частните", съобщи Баева. По-малък брой ще има и във втори, пети клас и шести клас. Намалява броят на учениците и в профилираните гимназии.

2200 първокласници прекрачиха за първи път училищния праг днес в Сливенска област. Учениците в областта от първи до дванадесети клас са 21 300. Училищата в Сливенска област имат готовност да започнат учебната година, коментира директорът на Регионалния инспекторат по образование Бисерка Михалева. Навсякъде са доставени учебниците за учениците от 1 до 7 клас. Приключени са и ремонтните дейности. В най-голямата община в областта – Сливен днес предстои в клас за първи път да влязат 1278 деца. На територията на общината функционират 34 общински училища. За втора година приемът на учениците в първи клас се извършва чрез специализирана електронна система, която улеснява приема на децата.

67 първокласника от основно училище "Димитър Петров“ Сливен преминаха през символичната оценка шест, за да им носи късмет в ученето. Трите класа  за първи път пристъпиха в класните стаи, след като тържествено бяха посрещнати в двора на училището от учители, ученици и родители. Директорът Силвия Аврамова коментира готовността и мотивацията на учителския екип за новата учебна година: “Учителският състав и без увеличение и със увеличение винаги работи вдъхновено, отдадено на децата. Вярно е, това през последните две години е един жест, който не беше се случвал години наред , жест на оценка на този сложен учителски труд“. Първокласниците бяха посрещнати с добре дошли от по-големите ученици: “Добре дошли в училище скъпи първокласници. Тук ще намерите много приятели, с които не само ще учите, но се и забавлявате“. От образователния инспекторат в Сливен обявиха, че няма затворени училища и навсякъде учебната година започва нормално.

Близо 5600 първокласници влизат в клас в училищата от Пловдив и областта, съобщи Иванка Киркова, началник на Регионално управление на образованието. В девет училища ремонтите ще продължат. Най-сериозно е положението в Езикова гимназия "Пловдив", където строителните работи са замразени, тъй като фирмата изпълнител се отказа преди седмица от поръчката. Строители ще има още и в училище "Христо Ботев" в Лъки, а също и във училище "Васил Левски" в Карлово.

Общо 1415 деца в община Стара Загора прекрачиха за първи път прага на училището. Нетърпеливи да започнат училище са и петокласниците Калоян и Кристияна. Пред екип на “Хоризонт“ те дадоха съвети на връстниците си: "Ходете на училище, забавлявайте се"; "Да не се притесняват, да не ги е страх от оценките по нататък". Преподавателите в първи клас от основно училище "Кирил Христов" в Стара Загора са изпратили специални писма и отличителни знаци до своите бъдещи ученици. "Да го поздравим затова, че е ученик и да му покажем, че няма нищо страшно в училище и до него ще стои винаги учителят да му помага", казаха те. Всеки един от ръководителите на първите класове е подготвил изненада, с която ще посрещне своите ученици. "Ние ще бъдем на морско пътешествие. Ще минаваме препятствия, ще преодоляваме препятствия, за да стигнем до острова, където има скрито съкровище", допълниха още преподавателите.

Продължават ремонтите в четири старозагорски училища, които се обновяват по европейски проекти. Това наложи преместване на ученици и някои нестандартни церемонии за първия учебен ден. В община Казанлък учебната година започна с напълно ремонтирани 5 селски училища. Всички първолаци там получиха знамето и герба на общината. А в Стара Загора - поздрав от кмета и тетрадки с футболисти от „Берое“. Подробности от Иван Славов от Радио Стара Загора:

По патриотичен начин започна учебната година в СУ "Иван Вазов", където решиха да бият първият звънец пред мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Друга причина е ремонтът на сградата и пребазирането на училището, обясни директорът Минко Цвятков.
"Тази година се навършват 140 години от боевете при Стара Загора, което е един добър урок по родолюбие за всички наши възпитаници".

Поради продължаващ ремонт част от сградата на езиковата гимназия "Ромен Ролан", които посрещнаха първия учебен ден на античната улица във форума "Августа Траяна". Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обеща да продължи обновяването на учебната база.

1805 първокласници започнаха учебната година в област Велико Търново. Първият училищен звънец чуха с 30 повече деца, от предната година. В 84 училища в областта днес започна учебната година. 121 са първокласниците в ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново: "Очаквам да се случат прекрасни и много невероятни неща. Ще е много хубаво и забавно, и се притеснявам много. Тръгвам на училище като познавам буквите и мога да чета", споделиха ученици. Своята двадесета учебна година започна учителката Галя Чолакова:

"Това, което искам да ги науча, е да знаят Ботев, Левски, Рила, а по-нататък те ще поемат своя път".

Кметът на Велико Търново Даниел Панов пожела на първолаците:

"Да намерите пъстротата на знанията в училище".

Само двама са първокласниците в единственото училище в община Ковачевци. Учебното заведение е в село Калище и е със статут на средищно и защитено. В него се обучават 22 деца от 1 до 7 клас в четири слети паралелки. 

Всички учебни заведения в област Пазарджик са обезпечени с необходимите безплатни учебници и училищна документация.  Днес за първи път училищния праг прекрачиха 2180 първокласници. В начално училище "Васил Друмев" над 60 първокласници чуха за първи път училищния звънец. Всички ученици преминаха през килим, обсипан с шестици. Най-добрата учителка тук е Катя Божилова: "Вълнувам се и аз повече от тях, защото днеска наистина е много тържествен и празничен ден. Очакваното увеличение на учителските заплати ще е допълнителен стимул за педагозите". От тази година учениците от 3-ти, 7-и и 9-и клас ще учат по ново учебно съдържание.

Учебната година беше открита днес и в затвора в Бобов дол. 99 са записалите се за обучение, съобщи директорът на затворническото училище Снежинка Славкова. Първокласниците са 7, а 12-и клас в бобовдолския затвора тази година няма да има. Петима затворници осмокласници ще преминат и професионално обучение - за ВиК работници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени