Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргаритис Схинас: Договорът за името на Македония е успех и на Българското председателство

| обновено на 17.09.18 в 09:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Договорът от Преспа между Атина и Скопие за името на Македония е успех и на Българското председателство. Това каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в интервю за предаването "Преди всички" на "Хоризонт". Той отбеляза, че въпросът за името е значим за целия регион на Балканите.

“Важен е фактът, че след толкова години имаме споразумение. Сега зависи от хората и от парламентите на двете страни, за да придвижат въпроса напред. Смятам, че за да стане това, важно е ние да не даваме грешни сигнали. Мисля, че има широк консенсус както на европейско, така и на световно ниво, че този въпрос е значим за развитието на региона, за който Уинстън Чърчил беше казал, че произвежда много повече история, отколкото може да поеме“, поясни Схинас. 

Говорителят на Европейската комисия определи Българското председателство като успешно:

"Българското председателство имаше наистина шумен успех. Такова беше настроението в Брюксел. Не става въпрос само за темата "Балкани", дори бих поставил това на второ място сред постиженията. Имаше много законодателни успехи, които българите постигнаха през тези 6 месеца. Най-емблематичното от тях е споразумението по едно от най-трудните досиета – директивата за командированите в чужбина работници. По темата за Балканите смятам, че това, което сработи добре, е, че вие успешно маркирахте съвсем конкретно точки за сътрудничество".

За бъдещето на Европа Схинас коментира: "Изправяме сме пред предизвикателства като политика на идентичността, възходът на популистите, хората, които обещават лозунги или лесни решения, които ще паднат от небето. Това разбира се е риск. Но не трябва да забравяме, от друга страна, че ние всички сме демокрации с напреднали общества и растящи икономики. Имаме общо минало, общи перспективи. Не мисля, че бих се съгласил с пророчествата за гибел и обреченост на Европа и че няма бъдеще за нас. Все още има много неща, които можем да направим заедно. Ако останем заедно, разбира се".

Според Маргаритис Схинас бъдещите отношения между ЕС и САЩ ще бъдат на базата на сътрудничество.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна