Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото правителство започва масово да разрушава незаконни постройки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес започва мащабна акция по разрушаване на незаконни строежи в Гърция. След област Атика днес стартира бутане на вили и къщи в цялата страна, строени на забранени зони на брега на морето и в защитени горски райони. Изтече и законният срок, в който собствениците имаха право да обжалват. Много от тях направо приеха решението на компетентните комисии по контрол на строителството, защото грубо са нарушили закона.

За островите в Йонийско море и за Пелопонес в списъка с подлежащи на разрушение са 1816 частни вили и къщи. Багерите започват от днес да разрушават първо незаконните постройки на брега на морето.

Заместник-министърът на околната среда Сократис Фамелос призна: “Справяме се с това, което 40 години не е направено. Съжаляваме, че не приложихме досега мерките, за да не плащаме с човешки живот“.

Основната причина за смъртта на 99 души в Мати е незаконното строителство. Гръцките медии посочиха случаи, в които въпреки съдебни решения за разрушаване на сгради, изпълнението е било блокирано над 15 години под натиск на политически партии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!