Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама отровени в Солсбъри, но полицията изключва „Новичок“

Линейки до ресторанта в Солсбъри, където на двама души им прилоша и се разследва дали са отровени.
Снимка: БТА

Нервнопаралитичното вещество „Новичок“ бе изключено от полицията като причина за „медицинския инцидент“ в ресторант в Солсбъри снощи, предаде БТА.

Районът около ресторанта беше блокиран, след като на двама души - мъж на около 40-50 години и жена на 30-40, им прилошало, докато вечеряли.

По-късно полицията на графство Уилтшър съобщи, че двамата са изследвани в окръжната болница в Солсбъри поради опасения, че са били „изложени на действието на неизвестно вещество“.

„Сега можем да потвърдим, че няма нищо, което да сочи, че веществото е Новичок“, заяви говорителка на полицията, цитирана от Ройтерс. По думите ѝ на този етап още не е ясно дали е извършено престъпление и разследването продължава.

Двамата остават в болницата под наблюдение. Единият от тях е руски гражданин, съобщи телевизия „Скай нюз“, като се позова на собствени източници.

Именно в Солсбъри през март двойният руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с „Новичок“ – нервнопаралитично бойно отровно вещество, създадено в Съветския съюз.

Великобритания обвини Русия за атаката, Москва категорично отрича да е замесена.

Скрипал и дъщеря му оцеляха. Но месеци по-късно британската двойка Доун Стърджис и Чарли Роули влязоха в контакт със същото вещество в градче край Солсбъри, след което Стърджис (44 г.) почина в болница.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени