Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на турската лира въпреки ръст на производството и стабилизация на безработица

Нивото на безработица в Турция стабилизира през юни, докато растежът на индустриалното производство се ускори през юли показват данни на официалната турска статистика,

Безработицата на сезонно-некоригирана база към средата на годината остана на ниво от 10,2% - без промяна спрямо месец май, но в същото време безработицата на сезонно-коригирана база се повиши през юни до 10,9% от 10,6% месец по-рано. Броят на безработните турци пък се увеличи през юни до 3,31 милиона от 3,25 милиона година по-рано.

Нивото на безработица сред младежите на възраст между 15 и 24 години обаче се понижи рязко до 19,4% от 20,6% през юни 2017-а година.

В същото време официалната статистика отчете ръст на индустриалното производство през юли с 5,6% спрямо година по-рано след повишение с едва 2,8% през юни и очаквания за доста по-скромен растеж от 1,2 на сто. На месечна база индустриалното производство нарасна през юли с цели с 3,5%, заличавайки спада с 2,1% през юни, като това представлява първо повишение от три месеца насам.

Междувременно турската лира се намира под нов натиск от продажби, тъй като инвеститорите сякаш започнаха да игнорират позитивния ефект върху местната валута от изненадващо агресивното повишение на основната лихва на централната банка на Турция през миналата седмица. Вниманието вече се насочва към очакваното по-късно тази седмица представяне на средносрочния икономически план на властите в Анкара. Новата ескалация през уикенда на търговския конфликт между САЩ и Китай, изразяващата се в подновено напрежение на световните фондови борси и респективно в понижение на валутите на т.нар. "развиващи се пазари", също допринася за днешната обезценка на турска лира спрямо долара и еврото.

                                                                  Графики долар/турска лира    и    евро/турска лира

Снимка

Щатската валута поскъпва с 1,17% към 6,2450 турски лири, отскачайки от двуседмичното дъно около 5,9989 лири, което беше ударено за кратко миналия четвъртък, след като Турската централна банка изненадващо повиши основната си едноседмична репо лихва с цели 625 базисни пункта до ниво от 24%.

Еврото поскъпва в рамките на днешната търговия с 1,72% към 7,3000 лири, след като решението на ТЦБ да увеличи много агресивно лихвените ставки доведе до първоначален спад на единната валута през миналата седмица до двуседмично дъно около 6,9930 турски лири.

Въпреки рязкото поскъпването на лирата от миналата седмица, участниците на финансовите пазари все още не са убедени, че това представлява обръщане на силно негативния тренд в сила от началото на годината. От януари насам турската лира се обезцени с около 40% спрямо американския долар с оглед на инвеститорски притеснения, че Реджеп Ердоган ще влияе върху провежданата от централната банка парична политика и с оглед на сериозното напрежение между Турция и САЩ, което доведе до въвеждането на реципрочни икономически санкции и търговски рестрикции.

Вниманието на инвеститорите вече се пренасочва от заседанието на ТЦБ към очакваното представяне на нов правителствен икономически план по-късно тази седмица. Финансовият министър Бера Албайрак, който е зет на Ердоган, заяви преди дни за проправителствения вестник "Сабах", че кабинетът ще разкрие своята средносрочна икономическа програма на 20-ти септември. Според него, тригодишният бизнес план ще изведе "реалистични макроикономически цели" с "правилните планове за действие" по отношение на проблемите в турската икономика.

Албайрак също така подчерта, че решението на централната банка да повиши лихвите с цели 625 базисни пункта (с 6,25%) е сложило край на каквито и да е дискусии относно нейната независимост.

Според редица външни анализатори, именно очакваното анонсиране на средносрочната икономическа програма и прилагането на необходимите реформи ще се окажат предварителни условия за евентуална промяна на досегашната негативна настройка на инвеститорите по отношение на турския дългов пазар и на местната валута.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна