Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ди Велт": Меркел ще уволни шефа на германското контраразузнаване

Ханс-Георг Маасен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще уволни шефа на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен. Това съобщава днес вестник „Ди Велт“, позовавайки се на източници от управляващата коалиция.

Причината за това решение е, че Маасен се е намесил в политиката, въпреки че постът му го задължава да е надпартиен.

Съдбата на Ханс-Георг Маасен ще се реши официално на кризисната среща на голямата коалиция във вторник, но Меркел вече е взела своето решение, пише вестникът.

Социалдемократите, както и част от християндемократите, настояват за оттеглянето на Маасен след негово интервю във вестник „Билд“, в което шефът на контраразузнаването изрази съмнение в автентичността на видео, показващо гонения на чужденци по улиците на Кемниц.

Така той открито застана срещу канцлера Меркел, заявила само часове по-рано, че подобни гонения и расизъм в Германия са недопустими. 

Меркел смята, че намесата на Маасен в политиката прави оставането му на поста неприемливо.

Опозицията и социалдемократите също посочиха многократно, че с изявленията си Маасен е нанесъл сериозни щети и е подкопал доверието в държавните институции на Германия.

Според „Ди Велт“ Маасен е предупредил, че ако той падне от поста си, с него ще падне и министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!