Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на процента свободни работни места в еврозоната и ЕС през второто тримесечие при понижение в България

Процентът на незаети работни места в еврозоната и в рамките на целия ЕС стабилизира през второто тримесечие на нива съответно от 2,1% и от 2,2% спрямо началото на годината, но нарасна спрямо година по-рано от нива съответно от 1,9% и 2,0%, показват данни на Евростат.

В рамките на еврозоната нивото на свободни работни места в индустриалния и в строителния сектор беше от 1,9% и от 2,4% в сферата на услугите. За целия ЕС процентът на незаети работни места в индустрията и строителството беше от 2,1% и от 2,5% в сектора на услугите.

България е сред четирите страни - членки с най-ниско ниво на свободни работни места през периода април - юни, като е изпреварена единствено от Гърция (с ниво от 0,7%) и в една група с Испания и Португалия (с ниво от 0,9%).

                                                                       Графика на нивата на незаети работни места в ЕС през второто тримесечие

Снимка

Най-висок процент на незаети работни места през второто тримесечие е отчетен в Чешката република (5,4%), следвана от Белгия (3,5%), Холандия (3,1%) и Германия (2,9%).

Процентът на незаетите работни места в индустриалния и строителен сектор на България през второто тримесечие беше на ниво от 0,7% спрямо 0,6% в началото на 2018-а и 0,6% година по-рано.

Аналогично е и нивото на свободни работни места в сферата на услугите на нашата страна, като то се понижава спрямо 0,9% през първото тримесечие, но отчита слабо увеличение от 0,6% година по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени