Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Засега властта не е заплашена от криза, която да доведе до предсрочни избори

Снимка: БГНЕС
Политологът Огнян Минчев коментира номинацията на новия транспортен министър и напрежението между премиера Борисов и президента Радев.

"Не мисля, че в краткосрочен план ни очаква помиряване. Но на ниво институционални решения ще има съгласие. По ключови политически проблеми противоборството ще продължи", прогнозира Минчев. Той заяви още, че не очаква сериозни пречки пред приемането на новите трима министри.

"Нова политическа ситуация има в много отношения, но за нови парламентарни избори няма готовност от страна на политическите сили. Имаше задържане на енергия по време на Председателството. Сега имаме реализация на енергията на опозиционно действие, както и желание да се тества протестната енергия. За разлика от зимата на 2013-а няма достатъчно енергия, нито организация, която би могла да привлече сериозни обществени сили за протест. Опитите отвън да се организират протести с лозунги, която до голяма степен са неадекватни, не могат да бъдат оценявани като потенциален фактор за промяна", смята политологът.

Протестът тази вечер срещу задържане на журналисти е със сериозни основания, смята Минчев, който припомни, че България пада все по-ниско в класацията на свободата на словото.

"БСП реагира относително последователно от гледна точка на дългосрочсния курс. БСП в продължение на дълъг период от време заема компромисна позиция, независимо дали е на власт или в опозиция. Настоящото ръководство реши да радикализира партията наляво. Тази радикализация би трябвало да ѝ донесе по-голяма популярност, но не виждаме това да става въпреки нейното радикализиране", отбеляза Минчев.

Той каза също, че "вътрешният конфликт в ДПС е икономическото присъствие във властта и политическото опониране на властта. Разликата между политическто и корпоративно олигархичното присъствие – е процес, който ерозира легитимността на партията в българския обществен живот. Има нарастващо обществено недоволство от множество процеси в страната заради тази политико-икономическа връзка, като придобиването от Доган на ТЕЦ-Варна. Но това недоволство все още не е достигнало критичната маса, която може да доведе до предсрочни избори. 

Засега властта не е заплашена от криза, която може да доведе до предсрочни избори", заключи политологът.

Интервюто на Людмила Железова с Огнян Минчев и репортажа на Марта Младенова за предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна