Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт, след като са под въпрос търговските преговори между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните фондови индекси се понижават в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник, тъй като сигналите през уикенда за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай поставят под въпрос планираните за по-късно този месец нови разговори между всички представителите на Вашингтон и Пекин.

Повод за тези притеснения даде информация на "Уолстрийт джърнъл", че администрацията на Доналд Тръмп може да въведе още до края на днешния ден допълнителни мита върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара. Финансовата агенция също така съобщи, че с оглед на тази заплаха, властите в Пекин могат и да откажат предложението за подновяване на търговските преговори с Вашингтон до края на месеца.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с около 36 пункта (с 0,15%), докато широкият индекс S&P500 - с 0,2 на сто, като е на път да прекъсне серията от пет поредни сесии на растеж.

Индексът Nasdaq Composite губи 0,9% от стойността си, тъй като под най-силен натиск от продажби се намира акциите на петте т.нар. FAANG компании. Акциите на Facebook се понижават с 0,9%, на Amazon.com - с цели 3,2%, на Apple Inc. - с 1,28%, на Netflix - с 1,1% и на компанията майка на Google (Alphabet Inc.) - с 0,88%.

Солидният спад на акциите на Amazon се дължи на информация на "Уолстрийт джърнъл", според която световният гигант за онлайн търговия е провел вътрешно разследване, за да изкорени фалшиви отзиви за продавани стоки и измами от други продавачи. Акциите на Amazion.com вече се търгуват около триседмични дъна, губейки над 7% от техния исторически пик от 2050,50 $ за една акция, достигнат на 4-ти септември, когато капитализацията на компанията надхвърли за кратко важната психологическа бариера от 1 трлн. долара. От тогава насам обаче пазарната капитализация на Amazon се понижи с над 60 млрд. долара. Въпреки това акциите на световния гигант за онлайн търговия са с 65% над техните нива от началото на годината, като в същото време индексът Nasdaq Composite се повиши с 15%, а индексът на сините чипове DJIA - със скромните 5,7 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна