Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Без свързаност не може да се надяваме на заличаване на разликите между Източна и Западна Европа

Снимка: БГНЕС

"Без свързаност не може да се надяваме на заличаване на огромните разлики, които все още съществуват между Източна и Западна Европа." Това каза президентът Румен Радев в Букурещ, където пристигна за участие в срещата на върха на инициативата "Три морета". В проекта участват 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. 

Инициативата "Три морета" е политически проект, който има за цел да насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност на държавите от Централна и Източна Европа. Проектът е насочен към ускоряване на икономическото и социалното развитие на 12-те държави, който участват в инициативата, за да бъдат наваксани разликите им със Западна Европа. За първи път политическата среща ще бъде съпътствана от бизнес форум. На него държавите с излаз на Адриатическо, Балтийско и Черно море ще разгледат възможностите за съвместни проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите. 

"Моето послание е ясно, че без свързаност ние не можем да се надяваме на една по-бърза конвергенция, на заличаване на огромните разлики, които все още съществуват между Източна и Западна Европа."

Президентът Румен Радев обясни, че България участва с три проекта. Страната ни има интерес от строежа на тунела под "Петрохан", от рехабилитацията на железопътната връзка Русе-Варна и от разширението на капацитета на газохранилището в Чирен:

"Системата е отворена и за нови проекти, но бъдещето на инициативата зависи от това дали ще се излезе от сферата на политическото говорене и ще се премине към конкретни и действия по реализацията на много въпроси, които, надявам се, утре да има поне един отговор на част от тези въпроси. Относно структурата на тази инициатива, механизмите за приоритизация на тези проекти, критериите и най-вече финансиране. Към момента инициативата не разполага с финанси."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна