Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Вездесъщият" е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм за 2019-а

| обновено на 18.09.18 в 12:32
Кадър от филма "Вездесъщият"
Снимка: siff.bg

Филмът "Вездесъщият" на режисьора Илиян Джевелеков е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм за 2019 година, съобщи Националният филмов център.

Филмът е избран от 11-членна комисия с председател Владимир Андреев. Главният герой е писател и шеф на рекламна агенция, който следи всички около себе си със скрити камери.

Американската филмова академия ще обяви наградите си за 91-ви път идната пролет.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" сценаристът и копродуцент на лентата Матей Константинов каза: "Триумф е много силна дума, имайки предвид това, което следва оттук нататък като процедура за избор. Това е едно признание от една поредна комисия от експерти. Беше признание това, което се случи във Варна, след това и на "София филм фест". Но сега това, което следва ми се иска да приземим превъзбудата, защото 90 филма участват и тепърва ще бъдат гледани от Академията от специалното жури и от тези, които правят мониторинга и от тях ще останат едва 9. Всяка година се избира един български филм". 

Константинов обясни, че предстои да се направи много силна пиар и рекламна кампания: "Трябва да се разкаже за този филм много повече. Трябва да се мине от източния към западания бряг на онзи континент, на който се случват киносъбитията, а не просто да си стиснем ръцете и да се почерпим за това, че Академията ни е харесала. Зад кампанията трябва да застанем ние, но сме леко безпомощни, ако трябва да стигнем мащаба на кампаниите, които правят другите държави. От 90 държави, поне 70 правят истински кампании. На нас досега това не ни се е случвало. Има много пиар, политика, конюнктура."

Интервюто чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени