Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираният за поста на Юнкер българин Атанас Шмидт: Важно е българите да изразяват своя глас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много е важно в една демократична система, каквато е тази на Европейския съюз, да имаме представители и да се борим за личните позиции, защото само така можем да защитаваме интересите на българския народ на европейско ниво. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ номинираният за председател на Европейската комисия от Европейската зелена партия Атанас Шмидт. Той е заместник-председател на зелена партия у нас и мениджър в софтуерна компания.

Битката за номинацията ще се проведе първо между кандидатите на Европейската зелена партия, които към момента са четирима - Петра де Сютер (Белгия), Бас Ейкаут (Холандия); Франсиска (Ска) Келер (Германия) и Атанас Шмидт (България):

„Сега всеки един кандидат трябва да събере по 5 гласа от другите партии, членки на Европейската зелена партия, за да могат на конгреса в Берлин на 23-25 ноември да бъде избрана двойката, която ще председателства Европейската зелена партия в следващата година. Това дали някои от тези кандидати ще бъдат предложени за ЕК след това – този въпрос е отворен и няма информация дали някой от нас ще бъде предложен“.

„Важно е българският гражданин да изразява своя глас – да гласува за партиите, които подкрепят и за вижданията, които имат“, заяви Шмидт.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!