Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиесата “12-а нощ” от Шекспир ще бъде представена в крепостта “Трапезица” във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Пиесата “12-а нощ” от Уилям Шекспир ще бъде представена в крепостта “Трапезица” във Велико Търново. Идеята е на Великотърновското дружество за приятелство България – Япония и Сдружение “Театър Вятър”. Спектакълът, който е направен с финансовата подкрепа на Програма “Изкуство и култура” на Общината и съдействието на Регионалния исторически музей, ще се играе днес от 19 часа. Входът за публиката е свободен.

Това е романтична комедия, но не в стила на американските филми, разказва режисьорът на спектакъла Валерия Вълчева.

Театралната постановка по „12-а нощ“ от Шекспир, която великотърновската публика ще гледа в крепостта „Трапезица“, е специално замислена и адаптирана към средата на това място, разказа режисьорът на спектакъла Валерия Вълчева от сдружение „Театър Вятър“:

"Прави се специално спрямо обстоятелствата, пейзажа, гледката, звуците, тревата, дърветата, цветята, които ни предлага този хълм. Видях, че хълмът Трапезица, такъв какъвто е в момента, с 20-е основи на църкви и с гледката на също знаковия хълм Царевец в далечината, той изглежда като едно универсална място и всъщност това представляват едни италиански пейзажи. Действието в нашата пиеса се развива в измислената държава Илирия".

Режисьорът Валерия Вълчева определя спектакъла си като романтична комедия, но не в стила на американските филми. По времето на Шекспир романтизмът още не е настъпил и в пиесата се чува грубият, но оздравителен ренесансов смях на човеци, на които е позволено да прекрачват границите в тази единствена в годината 12-а нощ, коментира режисьорката.

"Аз се опитвам да предупреждавам, че, въпреки че някой наричат комедиите на Шекспир романтични и това е така, не бива да се очакват клишета като в американското кино, защото Ренесансът е толкова жизнен, толкова груб понякога. Смехът, който ни предлага тази комедия, е почерпен от живота и тук се редуват висока поезия с ниска. Темпото върви много бързо. Комедия, която има едно възвишено и в същото време низко, близко до живота отношение към любовта".

Шестима са актьорите, които участват в спектакъла. Повечето от тях великотърновската публика вече видя и хареса в гастролиращите спектакли “13-ият месец” по Гео Милев и “Аничка Палечка и Хуберт Сламения” по Незвал. Те ще изиграят по две и повече роли.

"Казвам се Явор Костов, актьор съм на свободна практика. Моята роля е на сър Тоби Хлъц, който е един от няколкото герои, които да задават по-бурлескния план на пиесата, свързан с много пиене, пеене, ругатни  и разни смешни номера".

"Казвам се Мартиян Табаков, моята роля е на неговия другар за пиене сър Андрю Чик-чирик. Както една моя реплика казва: „Животът не е съставен от четири елемента, ами от ядене и пиене“.

"Тази проста философия, която преди векове Шекспир лансира през „12-а нощ“, не е ли станала основна в днешното ни житие и битие?"

"Това е една карнавална енергия. Тогава се е случвала по този начин само в определени моменти в годината. Сегашните карнавали са доста по-слабо ехо. В този смисъл карнавалът независимо, че може да прилича на някакъв съвременен гуляй, не е така. Просто това е отприщването на енергията в определени моменти. Няма такава разхвърляност по разни материални страсти".

"Аз се казвам Мирослава Захова. Моята роля в този проект е графиня Оливия и една по-малка роля на пирата Антонио, който се появява от време на време като един танцуващ пират. Каква е вашата графиня Оливия? Тя е много драматична. На нея много бързо всичко й се случва. Има нужда да бъде обичана, но от хора, които тя иска, защото другите не са й интересни и всяко нещо чуждо и ново веднага я приковава. Днес е много по-свободно, от колкото е било преди като възможност. Много повече избор има, което според мен повече затруднява, но пък вече хората си знаят".

Целта на спектакъла „12-а нощ“ в крепостта „Трапезица“ е да изведем хората сред природата, за да усетят нейните елементи и магичност, каквато е и любовта, казват актьорите от Шекспировата пиеса. Освен премиерата на 18 септември, пиесата ще се играе още два пъти през октомври – на 20 и 21.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени