Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 20 до 30 септември в Институт „Сервантес“ представят проекта „Пътуваща галерия с изкуство от Испания“

Снимка: Антон Чалъков

От 20 до 30 септември в Институт „Сервантес“ в София ще може да се посети третият pop-up от проекта на Фондация Културадас - „Пътуваща галерия с изкуство от Испания“. Целта на проекта е да доближи изкуство от музеите, галериите, улиците и училищата на Испания до публиката в България. Затова Меглена Мишева събира на едно място големи и влиятелни творци от световна величина като Жоан Миро, Жоан Броса и Хавиер Марискал и ги съчетава с млади художници от съвременна Испания, които са част от селекцията на “Плом” - първата галерия за деца в Испания и “Контемпоранеа” - платформа за съвременно изкуство от Испания.

Представеното от проекта изкуство ще е под фóрмата на принтове, факсимилета, книги с илюстрации, видео-презентация, също и оригинални произведения на изкуството на съвременни автори, които ще бъдат подбрани съвместно с галерия "Плом" и "Контемпоранеа".

Творчеството на всички автори е специално селектирано за този проект от Меглена Мишева, за да бъде то интересно не само за възрастни, но и за деца и тийнейджъри. Така включеният в проекта артматериал е за публика без никакви ограничения във възрастта. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Мишева обясни: „Идеята се роди с натрупване през годините. Със сигурност работата ми с Институт „Сервантес“ ме запозна с много съвременни творци. Има галерийна част, която да представя техното творчество, и отделно ще има паралелна програма".

Проектът “Culturadas pop-up” ще се опита да пренесе малка част от тяхното творчество в България и да му даде кратък, но интензивен живот.

Желанието на “Културадас” е посетителите да могат да видят, но също така и да вземат вкъщи изложеното, да пренесат в ежедневието си истинските цветове на Жоан Миро, визуалната поезия на Жоан Броса, да се потопят в средиземноморския пейзаж на Хавиер Марискал.

Цялото интервю с Меглена Мишева чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!