Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на петролните фючърси, след като Саудитска Арабия заяви, че предпочита цени над 80 $ за барел

Петролните фючърси поскъпнаха само в рамките на минути с около 1,5%, след като Саудитска Арабия сигнализира, че би желала да види цени на петрола сорт брент над 80 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се повишават с 1,36% към 69,83 долара за барел, доближавайки психологическата бариера от 70 долара, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през ноември нарастват с 1,5% към 79,20 долара, отправяйки отново поглед към бариерата от 80 долара за барел.

"Блумбърг" цитира неназовани източници от Саудитска Арабия, според които понастоящем кралството се чувства комфортно с цени над 80 долара за барел – поне в краткосрочен период. Агенцията допълва, че докато Рияд няма желание да повиши цените над 80 долара за барел, може да се окаже невъзможно да се избегне това поради затягане на доставките с оглед на санкциите на САЩ срещу Иран.

Трябва да се има предвид, че преди време ОПЕК и източници от петролната индустрия отбелязаха пред Ройтерс, че Саудитска Арабия би искала задържане на цените под психологическото ниво от 80 долара за барел поне до изборите за Конгрес в САЩ през ноември, за да не се окаже под допълнителен натиск от страна на американския президент Доналд Тръмп. Днешната информация на "Блумбърг" обаче изглежда в противоречие с тези коментари.

                                           Графики на петрола брент и на американския лек суров петрол

СнимкаМнението на най-големия в света петролен износител е факт само дни преди предстоящата следваща важна съвместна среща "ОПЕК+" на 23-ти септември в Алжир.

В края на седмицата ще се проведе редовната среща на съвместната комисия, известна като JMMC (Joint Ministerial Monitoring Committee), на 24-те страни-членки на ОПЕК и техните съюзници, включително Русия. В понеделник руският енергиен министър Александър Новак заяви, че ОПЕК и неговите съюзници извън картела ще дискутират всички възможни сценарии за доставките на суров петрол, когато те се срещнат в Алжир. Неговото изказване доведе до спекулации, че на срещата в неделя може да се обсъди възможността за увеличаване на петролните добиви с повече от 1 млн. барела на ден. Трябва да се има предвид, че през юни "ОПЕК+" се договориха да повишат производството с до 1 млн. барела дневно, за да се избегне потенциален недостиг в предлагането на петрол.

Коментарите на Саудитска Арабия за цени на петрола брент над 80$ за барел сякаш парираха спекулативните очаквания за договаряне на по-високи добиви и допринесоха за текущото рязко поскъпване на черното злато.

Това силно поскъпване на петрола обаче може да се ограничи от притеснения, че ескалиращата търговска война между САЩ и Китай може да навреди на глобалния икономически растеж и да доведе до по-слабо потребление на петрол в световен план.

В същото време основна подкрепа за текущите високи петролни цени продължава да оказва заплахата за нарушаване на световните доставки, след като в началото на ноември се очаква да влязат в сила американските санкции, отнасящи се за износа на ирански петрол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна