Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финално обществено обсъждане на проекта "Пристройката"

Разширяването на културното пространство на "Сфумато" ще създаде иновативна театрална среда

Режисьорът Маргарита Младенова
Снимка: "Сфумато"

Последно обществено обсъждане на проекта "Пристройката" ще се състои на 20 септември в Театрална работилница "Сфумато". Той предвижда разширяване на културното пространство на Театралната работилница "Сфумато".

Според режисьора проф. Маргарита Младенова "теоретично всички институции стоят зад този проект", а сега се разгласява отново каузата, която стои зад него и се търси финална подкрепа от гилдията и обществеността. В предаването "12+3" тя обясни, че проектът "Пристройката" е вече на десет години. "Той измина изключително дълъг път, за съжаление пропусна шанса си с много активната подкрепа на бизнеса по Закона за публично-частното партньорство вече да бъде готов. Така театърът, българската култура, щяха да имат едно абсолютно иновативно пространство, технологично оборудвано с интелигентна сценична механизация, със складове за декори, каквито ни липсват, с гримьорни, които могат да стават и база за настаняване за чуждите ни гости-актьори, които идват за Ателиетата и за Малките сезони. Всичко това можеше държавата да го има без една стотинка от бюджета, но за съжаление не можа да стане", разказа Младенова.

„Сфумато“ работи като международен център за театрално новаторство и ако проектът се задвижи и започне да се прави за юбилейната 30-та година на театъра ние ще бъдем едни изпълнени хора", каза режисьорът. Бюджетът ще бъде сборен от различни източници, най-вероятно ще се финансира по европейски програми от различните фондове, уточни тя.

Проектът трябва да потегли, категорична бе проф. Младенова. По думите ѝ, обсъждането на 20 септември е насочено към хора на изкуството, зрители и фенове на "Сфумато", както и към жителите на квартала и на града. "Няма лошо според нас в това всички да знаят какво предстои тук. Да знаят, че това е един безсребрен проект, който няма да отнеме едно дърво от зелената растителност на градината, няма да наруши никакво законодателство. И метрото е тук - спирката ще е близо, тук стават три театъра, става един нов Бродуей, както ние казваме: "Сфумато", "Зад канала", Театър "София". Настояваме да се направи не просто, за да имат хората, които правят театър по-добри условия, а да имат хората от София още едно културно пространство", заяви Маргарита Младенова.

Цялото интервю е в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна