Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на ФИФА против мач от Ла Лига в САЩ

Джани Инфантино
Снимка: БТА

Президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино заяви, че не оценява като правилна идея провеждането на мач от испанската Ла Лига в САЩ.

Наскоро стана известно, че се планира двубоят от 21-и кръг на Примера между "Жирона" и "Барселона" на 27 януари догодина да се играе в САЩ.

Първоначално се обсъждаше навън да се състои мачът от 28-и кръг "Бетис" - "Барселона" на 17 март. Ръководството на Ла Лига планира по няколко мача всеки сезон да се играят в Съединените щати и Канада и всички те да бъдат с участието на "Барселона" или "Реал". Профсъюзът на футболистите в Испания е настроен твърдо срещу тази идея, а играчи са готови да бойкотират мачове.

Президентите на "Жирона" и "Барселона", както и ръководството на Ла Лига, направиха запитване по този повод в Кралската испанска футболна федерация (RFEF) за разрешение на организацията на срещата в Щатите. Миналата седмица се е провела среща между президента на RFEF Луис Рубиалес, Инфантино и премиерът на Испания Педро Санчес. И тримата не са подкрепили тази идея. 

"Бих искал да гледам в САЩ някой прекрасен мач от Мейджър Лийг Сокър, отколкото двубой от испанския шампионат. Един от основните принципи на футбола е, че домакинските мачове си ги играеш в къщи, а гостуванията - навън", е заявил Инфантино. Той е обяснил, че ФИФА все още не е взела окончателно решение по този въпрос. "Предстои още серия от процедури, трябва да получим официално запитване за провеждане на мач в чужбина, а след това да вземем решение", допълва Инфантино.

Ла Лига вече е подписала споразумението за сътрудничество с американската развлекателна компания ,,Relevant”, съгласно който поне един мач от Примера трябва да се играе в САЩ. Това обаче е станало без консултации с профсъюзите и клубовете и е възможно да се стигне до бойкот.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна