Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Духомир Минев и Мика Зайкова за политиката по доходите и перспективите

"Деформацията в политиките, деформациите в законовата рамка, във функционирането на институциите, трябва да бъдат рязко ограничени, за да може страната да тръгне и да излезе от това състояние." Това каза в предаването "Нещо повече" проф. Духомир Минев от Европейската антибедност мрежа. "Питаме се дали тази стратегия за повишаване на доходите е достатъчно устойчива в перспектива, защото икономиката и финансовата сфера се нуждаят от основен ремонт", коментира той. По думите му, там има механизми, концентриращи огромни ресурси в малко на брой хора, което не позволява да се разгърне ефективна социална политика.  

Според синдикалния експерт Мика Зайкова инфлацията расте скокообразно и увеличението на пенсиите с 3,8% отпреди два месеца вече е изядено. "Докато стигнем до юни догодина с 5,7%, е много трудно да се прогнозира какво ще се случи с пенсионерите и хората с доходи под прага на бедността", допълни тя. Зайкова изтъкна, че доходите у нас растат наистина бързо, но на ниска база.

Относно повишаването на цените на хляба и газа, синдикалният експерт допълни, че, по данни на НСИ и Евростат в България най-бързо поскъпват транспортът, храните и комуникациите.

"Единственото, което не расте, са обувките и мебелите, но пенсионерите не си купуват вече нито обувки, нито мебели", каза Зайкова и отбеляза, че ръстът на брутния ни вътрешен продукт се крепи на крайното потребление. Още не сме достигнали покупателната способност от 1989 година, очаква се в края на годината да я достигнем, отчита още Зайкова.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна