Eмисия новини
от 20.00 часа

Бургас е домакин на най-големия форум за историческо документално кино

| обновено на 19.09.18 в 18:28
Снимка: архив

Първото издание на най-големия форум за международно историческо документално кино се открива днес в Бургас. Специална комисия селектира предварително филмите, които ще се оценяват от авторитетно жури на световно ниво. 

Сред финалистите попадат ленти от Италия, Русия, Сърбия, Съединените щати, Холандия, копродукции между Естония, Германия и Финландия, Норвегия и България.

Ще се опитаме да обединим изкуството, науката и въображението и да ги срещнем в интересен и модерен разказ за събитията в този свят, каза един от основателите на форума проф. Петър Стоянович: "Възможност да преосмислим основни истини и дати от нашата и световната история. И да се опитаме да добием още едно малко европейско лице за България".

В експозиционния център "Флора" в Бургас ще се проведе официалната конкурсна програма, в която ще се състезават селектираните заглавия. Специалната програма, посветена на 100 години от края на Първата световна война, ще бъде в Културен център "Морско казино", а на Откритата сцена "Охлюва" в три поредни вечери ще бъдат излъчени три от най-добрите филми от световното документално кино.

Още от