Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Нотев: Очакванията са през тази седмица правителството да заработи в пълен състав

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев
Снимка: БГНЕС

Очакванията са през тази седмица правителството да заработи в пълен състав, т.е. на мястото на подалите оставки министр, да има назначени нови водачи на съответните ресорни министерства. Това каза заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев от „Обединени патриоти“ в интервю за предаването „Преди всички“.

Нотев обясни, че Младен Маринов може да бъде назначен за министър на вътрешните работи и без подписан указ от президента Румен Радев за освобождаването му от поста на главен секретар на МВР: „В конкретика дали следва да се изчака указът за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР следва да се обърнем към текстовете, които регламентират тази позиция в ръководството на министерството, и тогава ще забележим, че в съответния текст думата "указ" се среща само при назначаването на нов главен секретар. Когато говорим за хипотезите, при които той следва да бъде освободен, те се доближават много до хипотезите, които предвиждат същото да се случи с други лица на отговорни изборни длъжности, а именно – невъзможност да изпълнят функциите си, несъвместимост, настъпване на смърт. Тогава съответното събитие не се облича във формата на указ и това е разумът на закона, защото някаква особена необходимост от придаване на допълнителна тежест и церемониалност в този акт не е необходима. /…/ Въпросът трябваше да бъде решен между администрациите на Президентството и на Министерския съвет и да не занимава общественото мнение, за да измести основния въпрос – получават своите доверие и одобрение кандидатурите, които са предложени“.

Заместник-председателят на НС каза, че очаква оставките на транспортния министър Ивайло Московски и на министъра на регионалното развитие Николай Нанков да бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала, като уточни, че това не означава предизвестен изход: „Те могат да бъдат гласувани и отхвърлени от НС. Аз мисля, че прогнозата в тази посока е твърде рискова. Има аргументи за това народни представители да застанат на позиция, че оставката на министър Нанков не следва да бъде приета и да продължи да изпълнява функциите си. Аз този дебат го приемам като съдържателен и необходим“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени