Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев е подписал указа, който спираше назначението на Младен Маринов като министър

| обновено на 19.09.18 в 12:09
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев е подписал указа, който спираше назначението на главния секретар Младен Маринов като министър на вътрешните работи, потвърди източник на "Хоризонт" от правителството.

Във Фейсбук президентът посочва, че е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, след като правителството се е съобразило със закона и е задействало съгласувателната процедура за освобождаването му. 

„Слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството допълнително обосновават това решение. С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото“, посочва Радев.

С подписването на указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР президентът е предотвратил криза между институциите, коментираха управляващите. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че с указа е преустановено напрежението, което е било изкуствено създадено от страна на президентството:
"Тази сага вече приключи. Радвам се, че разумът надделя и всъщност това, което се генерираше в последните няколко дни - за война между институциите, вече можем да кажем, че това е затворена страница. Президентът избра този тон. Знаете, че президентът в последните година и половина не е намерил време и не е дошъл в парламента, за да направи обръщение към народните представители
Председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров приветства действията на президента и заяви:
"Беше излишно това упорство от страна на президента. Радвам се, че той се е коригирал, защото иначе влизахме в един, наистина, конфликт между институциите, което няма реална причина. От тук нататък, ако не беше подписал указа, следваше една борба напук - абсолютно излишна и вредна за държавата, така че поздравявам го за правилното решение да не прави повече спънки за кабинета".


Цветан Цветанов увери, че утре ще бъдат гласувани и оставките на тримата министри, както и изборът на номинираните от премиера за нови министри. Премиерът предлага на Народното събрание да освободи Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството и да избере Петя Аврамова. Ивайло Московски ще бъде освободен от Министерството на транспорта и на негово място трябва да бъде избран Росен Желязков. В дневния ред на парламента за четвъртък е и предложението Валентин Радев да напусне МВР и на негово място да бъде избран досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов. Предложенията бяха направени поотделно, за да може поне двама от министрите да бъдат сменени в четвъртък. От БСП вече заявиха, че ще гласуват категорично „против“. Председателят на социалистите Корнелия Нинова коментира:

"Който и министър да смените, с когото и да го смените, уважаеми управляващи, това няма да промени политиката ви. Това е печелене на време за оцеляване на правителството на Борисов 3".

И коалиционните пратньори на управляващите в лицето на НФСБ обявиха също, че няма да подкрепят оставките, а от „Воля“ обявиха подкрепата си за предложените рокади в изпълнителната власт



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна