Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха бруцелоза по дребните преживни животни в кюстендилското село Вуково

Към момента само една овца в стадо на частен стопанин е с положителен резултат.
Снимка: БГНЕС

Случай на бруцелоза по дребните преживни животни е открит в кюстендилското село Вуково, съобщи Агенцията по храните. Към момента само една овца в стадо на частен стопанин е с положителен резултат, но, тъй като заболяването е опасно за здравето и на животните, и на хората, тя ще бъде умъртвена, а всички животни в селото ще бъдат изследвани. 

Агенцията налага забрана за придвижване на домашни животни от и към селото, а млякото и млечните продукти от стопанството, в което е регистрирано болното от бруцелоза животно, ще бъдат унищожени. За последен път по-масово разпространение на бруцелоза по животните у нас имаше преди три години. Тогава над 40 души също се разболяха от инфекциозното заболяване.

Заболяването при козите протича почти безсимптомно, а при овцете и говедата - с нехарактерни признаци, обясни д-р Димитър Цанков, заместник-председател на Ветеринарния съюз. Стопаните трудно могат да се ориентират, че има болно животно в стадото, дори ветеринарните лекари трудно установяват болестта без лабораторни изследвания. 

Според д-р Велка Войнова, която оглавява Областната дирекция по безопасност на храните, след няколко дни ще се изясни откъде е дошла заразата, защото сега тече епидемиологично проучване и установяване на обектите, от които стопанинът е получил животни. 

При бруцелозата масово избиване на животни не се налага, евтаназират се само болните животни, уточнява д-р Войнова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна