Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Жертва на пешки" на Асен Владимиров ще бъде прожектиран в петък в Бургас

Снимка: institutpolski.org

Прожекция на филма „Жертва на пешки“ на режисьора Асен Владимиров ще се състои в петък в 18 часа в Бургас, където тази вечер започва форум за международно историческо документално кино.

Филмът разказва за д-р Марко Марков, подписал протокола на Международната лекарска комисия, който установява, че жертвите в Катин са разстреляни през 1940 година и представя историята на избухването на Втората световна война.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Владимиров обясни: „Предизвикателното в този филм беше как през драмата на един българин да разкажем за трагедията в Катин, която е малко позната на българските зрители. Една от главите на филма се казва „Непреподадени уроци по история“. Първото ниво на филма е образователно и след това вече се надграждат по-сложни взаимоотношения и самата драма. /…/ „Жертва на пешки“, защото, от една страна,  пешки са загиналите в Катин, а от друга страна, д-р Марков самият е една пешка в голяма игра на Великите сили, тъй като в целия филм неговата съдба е показана на фона на тази игра на Великите сили по време на войната и след това. /.../ Една от темите във филма е лъжата. Лъжата на Съветския съюз, от друга страна, лъжата на неговите съюзници, които подозират и знаят, че Съветският съюз е извършил всичко това. Тази лъжа продължава до 90-те години на миналия век, а документите от американските архиви са разсекретени чак през 2013 година. Всички крият истината в продължение на десетилетия“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!