Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо ускоряване на британската инфлация през август до 7-месечен връх

Снимка: архив

Потребителската инфлация във Великобритания се ускори изненадващо рязко през август до 7-месечен връх благодарение на по-силно от обичайното сезонно повишение на самолетните такси, на театралните билети и на цените на новото облекло за есента, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) през август нарасна с 0,7% спрямо юли, докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 0,5 на сто. На годишна база потребителската инфлация се ускори изненадващо до 2,7% от 2,5% месец по-рано и прогноза за нейно леко забавяне до 2,4 на сто. Това представлява най-солидното увеличение на потребителските цени спрямо година по-рано от януари насам.

Днешните доста проинфлационни данни вероятно ще подсилят очакванията, че Английската централна банка ще остане на пътя на внимателно повишаване на лихвените ставки през следващите години. В същото време обаче, това изненадващо ускоряване на инфлацията може да се окаже пречка за растежа на британската икономика, тъй като рискува отново да изпревари по-сдържаното повишение на реалното заплащане на труда.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се ускори през август до 2,1% от 1,9% през юли и очаквания за повишение с 1,8%, като именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Британската статистика представи и смесени до по-ниски от очакваното данни за производствените цени през август.

Цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се повишиха с 0,5% на месечна база и нараснаха на годишна база с 8,7% при прогноза за повишение с 9,1%. Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши с 0,2% спрямо юли и с 2,9% на годишна база, отправяйки очакванията за забавяне от юлския растеж с 3,1%.

Британската лира реагира позитивно на по-високата инфлация през август, поскъпвайки с 0,4% към двумесечен връх от 1,3214 щатски долара, като в същото време еврото се понижи до ново 7-седмично дъно от 0,8860 паунда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!