Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Инфлацията се бори не административно, а с реформи

Диференциран ДДС ще даде тласък на икономиката, смята икономистът

Румен Гълъбинов
Снимка: БГНЕС

Данните на швейцарския Международен институт за управление и развитие за конкурентноспособността на българската икономика за 2017-2018 година сочат, че не можем да се върнем на нивата от 2008-2009 година. Това обясни в предаването „12+3“ икономистът Румен Гълъбинов. Той посочи, че десет години по-късно сме с десет места по-надолу в класацията. За сравнение Гълъбинов заяви, че съседна Румъния се връща на нивата от предкризисните години, а в Полша например почти не се е усетил спад в нивата на конкурентноспособност. Румен Гълъбинов каза, че това е в пряка обвързаност с проблема за преките инвестиции през последните десет години: „Между 2007-а и 2017-а година имаме десет пъти спад в абсолютен размер на преките чуждестранни инвестиции.“

Според икономиста, големият спад на инвестициите е сред основните проблеми на българската икономика и той не може да бъде компенсиран само с еврофондовете и европрограмите. Заемите, които сме ползвали последните години, не са служили с инвестиционна цел и не са допринесли съществено за капиталообразуването на българската икономика, поясни Гълъбинов.

Инфлацията ще изпревари със сигурност ръста на икономиката и това не е добре, но може да се компенсира по различни начини, един от които е механично да се увеличават доходите, допълни Румен Гълъбинов: "Държавата монетарно, фискално, по някакъв начин инжектира доходите в икономиката и най-лесно е да се увеличат доходите на държавните чиновници и служители, тоест хората, които са в публичната сфера. Но тогава от ценова инфлация тя ще стане монетарно испирирана и мотивирана инфлация. Това увеличение може би още повече ще завърти спиралата за последващо увеличение на инфлацията."

Икономистът е категоричен, че не може инфлацията да се бори механично и административно, а са необходими реформи: "Инфлацията е като жълтата гостенка. Тя идва тихо, бавно, но изяжда доходите на хората и реално намалява покупателната способност на всеки един от нас."

Ако държавата продължава по този начин да се разраства като администрация и да бъде най-големият работодател на пазара на труда, конкурентноспособността, производителността и инвестициите в реалната икономика по никакъв начин няма да се подобрят, смята Гълъбинов. По думите му, в противен случай административното увеличение на доходите ще бъде изконсумирано от последващата инфлация, което се случва и с увеличението на пенсиите от тази година.

Гълъбинов е "за" намаляването на общата ДДС ставка и за въвеждането на диференциран ДДС за определени стоки, сред които хляб, лекарства и учебници: "Тоест, това са все области, в които след това със сигурност потреблението ще се качи, търговският оборот се качва - обикновено 25-30%, което компенсира на пръв поглед първоначално намалелите приходи от ДДС в бюджета. Това е един тласък на икономиката, на частното потребление. Едно такова по-смело действие в данъчната област със сигурност ще даде със сигурност отражение."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна