Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процедурата за стартиращ бизнес "Насърчаване на предприемачеството" предизвиква огромен интерес

Фотоколаж: Силвия Петрова

Актуалните възможности за финансиране на стартиращ бизнес по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" бяха представени на семинар в София. Най-голям интерес предизвиква процедурата "Насърчаване на предприемачеството". 

Процедурата е вече отворена и разполага с бюджет повече от 67 млн. лв. Идеята е да се подкрепят прохождащи фирми, регистрирани след края на 2016 година. Секторите, които ще бъдат финансирани са разделени в две групи, поясни Анна Генчева от Областния информационен център - София. В едната група като приоритетни по Националната стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия сектори са изведени производството на текстил, на химични продукти, на електронни и оптични продукти, на компютърна и комуникационна техника, издателската дейност. Във втората група попадат обработката на кожи, производството на изделия от корк, слама и материали за плетене, производството на лекарствени вещества и продукти, дейности в областта на дизайна и фотографията, както и медико-социални грижи с настаняване. 

Минималният праг, за който може да кандидатства всяка фирма е 50 хиляди лева, а максималният - 200 000. Фондовете на ЕС покриват 80% от интензитета на дейността, останалите 20 се съфинансират от фирмите. До момента са подадени 264 проектни предложения. 

Освен тази процедура за безвъзмездно финансиране, на представителите на бизнеса бяха представени и възможностите, предоставяни от Фонда на фондовете. Тук финансовата подкрепа се предоставя под формата на облекчено кредитиране и дялово финансиране. "Планираме в рамките на следващата година, стартирайки отсега, да имаме продукти във всички фази на развитие на предприятието - от начален стартъп капитал до финансиране за вече развили се, растящи предприятия, доказали на пазара своята експертиза, продукт или услуга предприятия", посочи Ангелина Тодорова от Фонд "Мениджър на финансови инструменти в България".

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени