Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В алтернативен бюджет БСП искат фонд за подпомагане на предприятията и таван за земеделските субсидии

Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП започна подготовката на свой проект за държавен бюджет, който възнамерява да внесе в парламента паралелно с правителствения.

Социалистите ще предложат да бъде създаден фонд, от който да се подпомагат българските предприятия, както и да бъде въведен таван на субсидиите за земеделските производители.

Алтернативният държавен бюджет на социалистите ще предложи 5% диференцирана ставка по ДДС за всички храни. Обсъжда се дали към тази група да бъдат включени и лекарствата, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"От години настояваме да се намери начин да се преизчислят старите пенсии. Семейно подоходно облагане за млади семейства с деца, които работят. Искаме сериозен разговор по данъчна политика, защото обикновено се приема един бюджет без публичност, без обсъждане. След това премиерът харчи парите за каквото той прецени или, по-скоро, си купува спокойствие".

БСП ще излезе с предложения и по бюджетите на общините. Подготвя се и пакет с антимонополно законодателство.

Относно информацията, че правителството води преговори с търговските вериги да се откажат от печалбата си след поскъпването на хляба, Корнелия Нинова коментира:

"Пет големи вериги търговски да те спасят от глада на народа за хляба, който се вдига. Това е най-ярък пример, че няма държавност".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени