Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско-швейцарската програма за сътрудничество е подкрепила над 300 жертви на трафик за 4 години

Виктор Престел и Надя Кожухарова в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Борислава Борисова, БНР

На заключителна конференция Българско-швейцарската програма за сътрудничество в борбата с трафика на хора ще представи постижения и добри практики от 4-годишната си работа. Ще бъде обърнато специално внимание новите предизвикателства и нуждата от координирани международни усилия.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Виктор Престел – ръководител на екипа на швейцарските медийни звена на тематичния фонд „Сигурност“ в България и Румъния, коментира:

"И в България, и в Румъния се забелязва необходимост за подкрепа на структурите, които предоставят закрила на жертвите. Ето защо осъществихме тази интегрирана програма в България. Миналата година успяхме да окажем подкрепа на 55 жертви на трафик на хора. В България подкрепяме неправителствени организации, които работят в областта на закрилата на жертвите, оказват им помощ да се реинтегрират в обществото, осигуряват закрила и други услуги.

Особено удовлетворен съм от напредъка. Наред с всички останали постижения, които отбелязахме в последните години, помогнахме на над 300 жертви на трафик – доста впечатляваща бройка.

В България може да се укрепи връзката между разследващите и неправителствените организации, предоставящи услуги за жертви на трафик", убеден е Престел.

„В интерес на Швейцария е това явление – на трафикирани хора – да не съществува в нашата страна. За да се справим с проблема, трябва да се обърнем към корените, към причините, към страните, от които идват тези пострадали. Швейцария е една от основните страни на дестинация на жертви на трафик, така че проблемът е много важен и трябва да бъде решен“, обясни той причините за появата на проекта.

Голямото предизвикателство, според него, е жертвите на трафик да не изпадат повторно в такова положение:

„Трябва да намерим начини да интегрираме тези хора в обществото. Не говоря за реинтеграция, защото повечето от тези хора въобще не са били интегрирани изначално. Трябва да ги подпомогнем в първите стъпки на интеграцията“.

Според Престел и неправителственият сектор, и Националната комисия за борба с трафика на хора са свършили отлична работа по време на проекта.

Надя Кожухарова от Асоциация "Анимус" – активен партньор по темата с трафика на хора, коментира, че регистрираните случаи са само върхът на айсберга. От това колко добре работят службите и колко добре си сътрудничат, зависи на колко хора може да бъде помогнато.

„Едно от големите достижения на нашето сътрудничество с Швейцария е, че създадохме двустранни българско-швейцарски насоки за идентифициране подкрепа и насочване на жертви на трафик. Това означава, че разработваме много ясни процедури за това, когато български граждани са идентифицирани като жертви на трафик в Швейцария, как те по най-безопасен и бърз начин да достигнат до България и службите да си сътрудничат“.

Българските жертви в цяла Европа, включително и в Швейцария, са една от водещите групи. Те не са вече само в сферата на сексуалната експлоатация, а и в сферата на трудовата експлоатация. В Швейцария са известни случаи на по-възрастни жени, пострадали в сферата на домашните услуги. Те са трудни за идентифициране, защото работата им е да се грижат за болни или за деца, допълни Кожухарова. Тя изтъкна, че към Асоциацията работи Транзитен център за жертви на трафик, който дава възможност за незабавна и безусловна подкрепа на жертвите. Предлага се помощ в рамките на месец и се преценява дали жертвите е необходимо да бъдат пренасочени към друга услуга в страната.

Жертвите на трафик имат права в България, за които не знаят, изтъкна Кожухарова и посочи като такива правото на компенсация, правото да бъдат свидетели в наказателното производство и да получат подкрепа като свидетели.

Интервютата на Силвия Великова с Виктор Престел и с Надя Кожухарова можете да чуете от звуковия файл.
Гергана Алякова – превод
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени