Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за тенора Спас Венков

Спас Венков и Гуинет Джоунс в "Тристан и Изолда" от Вагнер
Снимка: Операта в Сан Франциско

Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител от втората половина на ХХ век, пял най-трудните партии от оперите на великия композитор в Байройт с голям успех. За съжаление у нас той е много малко познат - през 1977 година участва в концертно изпълнение на операта „Тристан и Изолда“, и това е събитие, което се помни до днес.

На 23 септември 2018 г. се навършват 90 години от рождението на певеца.


Роден във Велико Търново, Венков завършва специалност право в Софийския университет с отличие и започва работа като юристконсулт в родния си град. Но интересите му са многостранни: играе баскетбол в представителния отбор “Академик“, има висок разряд като шахматист, същевременно взема частни уроци по цигулка и пеене, даже в периода 1959-62 г. е втори концермайстор в Музикално-драматичния театър във Велико Търново. Все пак любовта му към пеенето надделява и той постъпва в операта в Русе, където три години е солист. На едно прослушване германски специалисти  му дават висока оценка и той е назначен в операта в град Дьобелн, където и подготвя по-голямата част от оперния си репертоар - ролите на Каварадоси, Канио, Отело. Гостува и в спектакли на оперите в Магдебург и Хале. През 1975 г. е съдбоносният момент в живота му - канят го от Дрезденската опера да пее ролята на Тристан от „Тристан и Изолда“ на Вагнер и красивият му драматичен тенор, превъзходната дикция на немски език и яркото сценично присъствие правят силно впечатление. Те му отварят пътя към големите европейски сцени. Още следващата година Венков е постоянен солист на Берлинската държавна опера. Тогава идва и поканата да участва в спектакли на Байройтския музикален фестивал. Всъщност той  е един от много малкото българи, канени да пеят там. В репертоара му влизат, освен Тристан, още Танхойзер ,Парсифал,Зигфрид. Гостува с голям успех в най-престижните оперни театри на Европа и Америка. И е високо оценяван от специалистите. В една рецензия на в. “Райнцайтунг“ е отбелязано: "Българинът Спас Венков  е голямото откритие на Байройт за 1976 г. Той изпълни ролята на Тристан с мощен, извънредно нюансиран, звучен теноров глас. Той се справи с тази гласово изнурителна партия без да проявява някаква умора, като показа неизчерпаеми резерви. Това е един Тристан на десетилетието“.

Кариерата на Спас Венков приключва през 1992 г., тогава той е на 64 години, а само предишната година той пее три вечери последователно  във Виенската опера партията на Тристан. Каква гласова издръжливост!

Спас Венков умира на 12 август 2013 година в Австрия, където живее в последните години от живота си.

Чуйте рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" в звуковия файл, където ще откриете и запис на Спас Венков в ролята на Танхойзер - ценност, която се съхранява в Златния фонд на БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна