Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Димитрова: Нараства броят на пострадалите от трафик с цел трудова експлоатация

Надя Кожухарова: Българските граждани попадат в една от водещите групи, които стават жертва на трафика на хора

За първите 6 месеца на тази година 339 българи са станали жертва на трафик на хора, сочи официалната статистика, обявена на конференция на Българо-швейцарската програма за сътрудничество в борбата с трафика на хора и реинтеграция на жертвите.

"Жертвите от България най-често стават жертви на трафик с цел сексуална експлоатация, обикновено в държави, които имат по-либерален режим към проституцията – държави като Холандия, Германия, Швейцария. През последните няколко години се забелязва нарастване на броя на пострадалите от трафик с цел трудова експлоатация", коментира секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова. 

По данни на Европейската комисия, около 16 хиляди са гражданите на Европейския съюз, станали жертва на трафик на хора за периода 2012-2015 година. Българските граждани попадат в една от водещите групи, които стават жертва на трафика на хора, заяви Надя Кожухарова от фондация "Анимус". Тя посочи, че жертвите на трудова експлоатация са "много сериозна група", но много по-трудно се идентифицират, защото самите те трудно преценяват себе си като жертви и смятат, че просто са били измамени. "А и много от тях предпочитат да стоят в тази ситуация на експлоатация, защото тя все пак им дава някаква илюзия, че печелят, макар и минимално, отколкото да се завърнат в България и да нямат никаква перспектива", изтъкна Кожухарова.

По българско-швейцарската програма са разработени три нови услуги за жертвите на трафик, една от които е Транзитен център за жертви на трафик. В София вече има и Приют за жертви на трафик.

Темата е разгледана в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна