Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият директор на Агенцията по трансплантациите д-р Михаил Христов:

За следтрансплантационното обслужване на болните у нас не е направено достатъчно

Снимка: БГНЕС

Даряването на органи не е много популярно в България, но с изключение на Хърватия на целия Балкански полуостров е така – това каза в предаването "12+3" новият директор на Агенцията по трансплантациите Михаил Христов. По думите му, проследяването и диспансеризацията на болните след трансплантация е "много важно нещо, което не е направено". "Трябва да направим в България поне два такива центъра, които да извършват следтрансплантационно обслужване на болните, без значение какъв вид е трансплантацията", подчерта Михаил Христов.

Д-р Христов е специалист по ортопедия и травматология, бил е директор на Градската многопрофилна болница във Варна, ръководил е Регионалния център по здравеопазване, заемал е позиции като главен инспектор в Медицинския одит, а две години е работил и в самата Агенция по трансплантациите. Запознавайки се с кореспонденцията по случая с прекъснатите отношения с „Евротрансплант“, които блокираха провеждането на трансплантации в чужбина, д-р Христов е стигнал до извода, че „виновни няма“. 

"За да може да имаме договор между наш трансплантационен център и техен трансплантационен център в болница, трябва да има обучен персонал, екип от специалисти, които да поемат следтрансплантационното обслужване на болния. Затова работим по въпроса за започване на това обучение. Това също е свързано с изчакване на техните процедури да минат. Когато започне това обучение, ще има договор и с Есен и с Виена", заяви Христов, като изтъкна, че това са нови изисквания и има нов ред за подписване на споразумения за двустранно сътрудничество.

Договорът с "Евротрансплант" е изтичал в края на май, а досегашният директор на агенцията д-р Мариана Симеонова е подала първото уведомително писмо в началото на май и е съобщила в Министерството на здравеопазването, преди да изтече договорът, поясни Михаил Христов.

"Но тук има един обмен между три министерски ръководства – като се започне през доктор Москов, служебното правителство, след това професор Петров и сега Ананиев, значи стават четири. Всичките писма са налични, писала е колежката Симеонова, запознавала ги е и може би заради тази смяна на ръководства, нещата малко са се проточили във времето", коментира д-р Христов в отговор на въпрос не е ли следвало по-рано да се предприемат стъпки, за да не се прекъсват трансплантациите на български граждани в чужбина заради административни процедури. 

Новият директор на Агенцията по трансплантации увери, че задвижва нещата с предстоящи свои срещи със заместник-министър Пенков и проф. Любомир Спасов като национален консултант по трансплантациите. Михаил Христов уточни, че се търсят за помощ включително български лекари зад граница и допълнителни контакти със сходни организации. 

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени