Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Рупкина: „Щастлива съм, че с гласа си спечелих обичта на хората у нас и по света“

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Янка Рупкина, една от емблемите на българската народна музика, тази година отбелязва две сериозни годишнини – шест десетилетия на сцената и осем от рождението си. Легендарната ни певица е родена в Странджанския край. Нейните земляци от с. Богданово, Бургаско, се гордеят с гласовитата Янка и дори са нарекли клуб на нейно име. По цял свят е известна като една от най-обичаните солистки на „Мистерията на българските гласове”, а също и като част от трио „Българка”. С тези формации тя е омайвала публиката в престижни зали на няколко континента.


Уникалният ѝ сопранов глас превръща всяка нейна сценична изява в празник и лек за човешката душа. Поредицата от признания, ознаменували високата ѝ изпълнителска класа през годините, е внушителна: първи награди на международните фолклорни фестивали в Нови Сад (1961 г.), Тунис (1967 г.) Братислава (1973 г.), а през 2007 г. е наградена със статуетката „Нестинарка“ на МФФ Бургас за особен принос към българската народна музика. Не по-малко респектиращ е соловият ѝ странджански репертоар – повече от 250 записа за фонда на БНР. 




С гордост мога да кажа, че съм щастлива певица, а годините никак не са малко – споделя тя. – Освен с публиката съм щастлива и със срещите ми с прекрасните ми колеги у нас и по света. Първите записи бяха в Лондон с Кейт Буш и трио „Българка“, в което пеех заедно с моите колежки Ева Георгиева и Стоянка Бонева. По покана на Джо Бойд работих близо 20 години извън страната. Чрез нас хората по света узнаха за нашата малка България. Работила съм с Линда Ронстад, с холандския композитор Роберт Елмар издадох албума „Керанка“... Големият музикант Джордж Харисън дойде от Калифорния в Лондон да слуша трио „Българка“. Бяхме поканени в неговото имение, където направихме голям концерт. Заедно с негови колеги-китаристи пяхме заедно от сърце. Работила съм с етномузиколога Марта Форсайт от Бостън и много други. Горда съм, че наскоро пях с мои колеги в Бургас, Варна, също в Сандански, Банско. На 5 октомври ще бъда в Кипър. Преди години пях в тази страна за президента Макариос. Радвам се, че не са ме забравили и сега пожелаха да чествам своята годишнина и там. Планираме голям концерт с мои колеги на 22 октомври в София. Все още работя, защото Бог ми държи хубавия глас. Жива и здрава съм и съм щастлива, че още мога да пея и да получавам обичта на хората у нас и по света. 

И днес Янка Рупкина продължава да популяризира странджанската песен по света и да участва в международни музикални проекти. В нейна чест през 2018 г. се организират съвместни концерти заедно с други изпълнители и у нас. На тях неизменно звучи нейната музикална визитна картичка – странджанската песен „Калиманку, Денку“, която тя изпълнява солово или като част от „Мистерията...”, в хоровата обработка на Красимир Кюркчийски. Малко са изпълнителите, дръзнали да изпеят „Калиманку...”. Но дори и тези, които са го направили, признават, че интерпретацията на голямата странджанска певица си остава ненадмината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна