Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИСР: Световният икономически растеж достигна пик въпреки търговското напрежение и кризата на развиващите се пазари

Организация за икономическо сътрудничество
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният икономически растеж вероятно достигна връхна точка с оглед на растящите търговски търкания и турбуленциите на развиващи се пазари, обяви в четвъртък Организацията за икономически сътрудничество и развитие при представяне на своите нови, по-ниски прогнози.

Световната икономика е на път да нарасне с 3,7% през тази и следващата година, след като през миналата година беше отчетена експанзия от 3,6 на сто. През май обаче ОИСР прогнозира по-солиден растеж от 3,8% през 2018-а и от 3,9% през 2019-а година.

Базираната в Париж организация отбеляза, че растежът на международната търговия, който беше важен двигател за глобалния икономически подем през последните години, се е забавил през тази година до около 3% от 5% през 2017-а, тъй като напрежението между САЩ и основните им търговски партньори се е отразило негативно на доверието и на инвестициите.

"Експортните поръчки започнаха да намаляват, като тази тенденция продължава от няколко месеца, което означава, че забавянето на растежа на търговията ще продължи", посочи пред журналисти главният икономист на ОИСР Лорънс Буун, цитиран от Ройтерс. "Свидетели сме на възход на протекционизма, което влошава икономическите перспективи", добави тя.

Въпреки че Съединените щати са основен източник на тези търговски напрежения, икономическата перспектива пред САЩ, според ОИСР, изглежда най-добра сред останалите големи развити икономики благодарение на намаляването на данъците и на увеличаването на държавните разходи.

С оглед на това ОИСР остави без промяна прогнозата си за растежа на американския БВП с 2,9% през тази година, но намали леко очакванията си за растежа през следващата година до 2,7%, от 2,8%. Според базираната в Париж организация, вносните мита в САЩ са започнали да оказват влияние върху най-голямата икономика в света, преценявайки, че вече въведените тарифи ще повишат общите американски цени с 0,3 до 0,4 на сто.

ОИСР също така отбеляза, че на този етап по-слабата местна валута е помогнала на Китай да успее да абсорбира негативния ефект от по-високите американски мита. Това накара организацията да остави непроменени прогнозите си за растежа на втората по сила световна икономика на ниво от 6,7% за тази и от 6,4% за следващата година.

Според ОИСР, увеличаването на лихвените проценти в САЩ и по-силният щатски долар са предизвикали проблеми в нововъзникващи пазарни икономики като Аржентина, Бразилия и Турция, което даде основание за намаляване на прогнозите за тези три държави. Лорънс Буум обаче посочи, че ОИСР не очаква тези трудности да прераснат в истинска криза на развиващите се пазари, както стана през 1998-а година, тъй като редица от държавите вече успяха да подобрят техните финанси.

Междувременно, по-слабото външно търсене означава, че икономиката на еврозоната едва ли ще се представи толкова добре, колкото се очакваше преди това. ОИСР понижи прогнозата си за растежа на БВП на еврозоната за тази година до 2,0% от 2,2% и за следващата година - до 1,9% от 2,1%.

Главният икономист на ОИСР също така отбеляза, че преговорите около Брекзит са важен източник на несигурност и подчерта, че е от "жизнено важно значение" да се сключи сделка за търговията и за финансовите услуги, за да се запазят близките отношения между Европейския съюз и Великобритания, след като Обединеното кралство напусне ЕС през март догодина. Въпреки тази несигурност, ОИСР продължава да очаква растежа на британската икономика от 1,4% през тази и от 1,3% през следващата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна