Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор поиска криминализиране на производството на нелегални цигари

Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата изслуша на свое заседание главния прокурор Сотир Цацаров.
Снимка: БГНЕС

Криминализиране на производството на нелегални цигари беше поискано от главния прокурор Сотир Цацаров при изслушването му от парламентарната комисия за противодействие на сивата икономика. Депутатите изслушаха и новия вътрешен министър Младен Маринов. 

Наказателният кодекс предвижда търсене на отговорност само за онези, които държат или продават нелегални цигари. Сега главният прокурор предложи на депутатите да се наказва и производството на цигари, а вместо продажбата в Наказателния кодекс да се запише, че наказателна отговорност се търси за разпространение, което, по думите му, е по-широк термин. 

Оказа се, че няма и проблем да се продават, препродават и рециклират машини за производство на нелегални цигари. Затова Цацаров предложи да се обсъди с икономическото министерство дали може да се въведе някакъв лицензионен или регистрационен режим. 

Преди да представи предложенията си, Цацаров обяви, че всяка година държавата губи близо 500 млн. лв. от незаконна продажба на цигари и че голяма част от незаконно произведените цигари се разпространяват на изключително високи цени в чужбина. Сотир Цацаров описа как изглежда нелегалното производство на цигари:

"Модерни машини, на практика цели поточни линии, които освен всичко друго, са и мобилни - могат да бъдат преместени без особени проблеми от един в друг град при пригодени халета за това, или дори вън от територията на страната, на територията на друга държава - извън или в Европейския съюз. На второ място - пълна автономност на производството. Производството на практика е от закрит тип. В две от основните фабрики работниците са чужди граждани от бивши съветски републики. Те пристигат в България с оглед участието им в един пълен производствен цикъл, живеят при абсолютно закрити условия на територията на фабриките, където са осигурени от своите, ако мога така да се изразя, работодатели с всичко - от кухнята, през фитнеса, до достъпа за Интернет в почивното време, и не напускат територията на фабриката, докато поръчаната "порция" не се произведе и не напусне тази фабрика, след което те заминават в посока Армения или Украйна, откъдето са дошли."

Главният прокурор беше помолен да коментира и номинацията и вече избора на новия вътрешен министър Младен Маринов в контекста на критиките, които днес Маринов получи от президента Румен Радев. Цацаров заяви, че изключително уважава професионализма на новия вътрешен министър, че ще работи добре с него и коментира изказванията на президента като политическо. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!