Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се до края на октомври промените в медийния закон на Пеевски да минат на второ четене

Йордан Цонев
Снимка: БГНЕС

Очаква се до края на октомври депутатите да приемат на второ четене промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Това стана ясно на организирана от парламентарната комисия по културата и медиите дискусия по проекта. 

Промените в закона бяха внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева и минаха на първо четене през юли. По-късно групата внесе допълнителни поправки към текстовете. Предвижда се задължително разкриване на информация от доставчиците на медийни услуги - в съответен срок в специален регистър ще бъде декларирана информация за действителния собственик, дали той е лице, заемащо публична длъжност, както и данни за съдебния му статус. Предлага се да бъде обявявана и информация за полученото от доставчика на медийни услуги финансиране за предходна календарна година. 

Еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел изтъкна по време на дискусията, че проблемът с дезинформацията онлайн стои не само пред България, но и пред всички държави-членки на ЕС. 

Един от вносителите на промените Йордан Цонев заяви по време на дискусията: "Този законопроект възниква като отговор на обществени очаквания в областта на осветляване на собствеността. Законопроектът не си поставя за задача да регулира медийни отношения в обществото. Няма забрани, няма регулации, няма регламентации".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени