Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-ия си концертен сезон

На 28 септември Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива 70-ия си концертен сезон. Радиосимфониците с главен диригент Марк Кадин ще изпълнят Орфеева комета – премиера за България – едно от ярките произведения на резидентния композитор на Концертния оркестър на BBC Добринка Табакова. Звукозаписната компания ЕСМ издава първия ѝ авторски диск „Струнни пътеки“ през април 2013 г. Дискът печели множество отличия, сред които тези на: BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music  Reviews и влиза в топ-3 на Британските класации за класическа музика. През декември същата година получава номинация за наградата Грами за най-добър сборен албум с класическа музика. „Орфеева комета“ вече получи своето заслужено световно признание с включването ѝ в юбилейния концерт на Европейския съюз за радио и телевизия по случай неговата 50 годишнина през 2017 в Лондон.

Специален гост за откриващия концерт на Радиосимфониците ще бъде младата руска пианистка Анна Цибулева, която ще изпълни Концерт №2 от Шопен. Тя е лауреат на международните конкурси за пианисти в Италия, Германия, Япония, Англия. Известният британски пианист  Питър Донахю казва за нея: „Цибулева  е един от най-добрите млади музиканти от нейното поколение… има безпогрешно чувство за дишане и пространство, и инстинкт за агогика по отношение на подхода ѝ към звука и фразата“. 

За финал на концерта ще прозвучи Симфония №8 от Дворжак, премиерата на която се е състояла през 1890 г. в Прага под диригентството на самия композитор.

Не пропускайте началото на празничния сезон - 28 септември от 19:30 в зала "България"!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн в мрежата на  www.ticketsbg.com


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!