Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският посланик в Сърбия с протестна нота заради поругаването на български военен паметник край Ниш

Снимка: архив

По указание на министъра на външните работи Екатерина Захариева посланикът ни в Белград Радко Влайков е изразил остър протест в Министерството на външните работи на Сърбия от поругаване на на военния паметник-костница "Ледена стена" край Ниш, съобщи външното ни министерство.

В мемориала почиват костите на 2015 български войници, загинали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората световна война.

С черен спрей на паметника е изписано, че "българските окупатори не могат да бъдат освободители" и се зове сръбският президент Александър Вучич да реагира.

В нотата, връчена от посланик Влайков, се настоява за конкретни действия за незабавно заличаване на пораженията върху паметника, за незабавното разкриване на извършителите на поругаването и те да понесат отговорност в съответствие със законите на Сърбия, както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове.

По време на разговора в МВнР на Сърбия, посланик Радко Влайков е изразил дълбоката убеденост на българската страна, че посегателството върху военния паметник е в пълно противоречие с отличния климат на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента Вучич.

От страна на МВнР на Сърбия е изразено съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и е в несъответствие с отличните отношения между двете страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени