Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Заев се срещна с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс във Вашингтон

Министър-председателят на Македония Зоран Заев се срещна във Вашингтон с вицепрезидента на Съединените американски щати Майкъл Пенс.
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят на Македония Зоран Заев в четвъртък във Вашингтон се срещна с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, предава скопският телевизионен канал „21 ТВ“.

Заев, придружаван от вицепремиера по европейски въпроси Буяр Османи и министърът на външните работи Никола Димитров, на среща с вицепрезидента Пенс и с членовете на неговата делегация, разговаряха за настоящите политически въпроси, които са в интерес на гражданите в двете страни.

На срещата в Белия дом, която дойде по покана на американския вицепрезидент, македонският премиер изтъкна, че тази възможност идва в ключов исторически момент за Македония, когато след десет дена македонските граждани ще определят курса на страната към нейното бъдеще в НАТО и ЕС.

„Окуражени и вдъхновени от срещата с вицепрезидента Пенс, оставаме в тясно сътрудничество със САЩ в изпълняването на нашата стратегическа цел, да консолидираме евроатлантическите структури за мир, стабилност и просперитет на всички нации, които са част от същото семейство“, заяви той.

По време на срещата Пенс предаде и послание от президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че Вашингтон отдава своята подкрепа за показаната храброст и лидерство за провеждането на необходимите реформи в страната, както и за постигнатия договор с Гърция, които отвориха пътят за членство на страната в НАТО и ЕС.

Заев и Пенс са разговаряли и за възможността заедно да бъде прославен приема на Македония в НАТО през следващата година, което ще стане реалност след ратифицирането на спогодбата с Гърция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени