Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Западни издания коментират ситуацията около Брекзит след завършилата среща на върха на Европейския съюз в Залцбург. Британският премиер Тереза Мей беше принудена да се бори да защити своята стратегия за излизането от Европейския съюз, а с това и авторитета си като министър-председател. Това стана, след като й беше устроена засада в края на срещата, когато лидерите от Общността неочаквано обявиха, че нейните предложения по въпроса за Брекзит няма да проработят, коментира "Гардиън".

"Индипендънт" отбелязва, че на пресконференция френският президент Макрон е дал да се разбере, че няма да приеме така наречения "сляп Брекзит" - положение, при което въпросът за бъдещото търговско споразумение на Великобритания с Европейския съюз ще бъде уреждан не преди, а следнапускането й.

В Залцбург европейските лидери излъчиха не разединение, а единно становище срещу плана на Мей за излизането, коментира "Ню Йорк таймс".

"Гордиеви възли", е заглавието на  статия в германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Великобритания е заплашена от хаос заради Брекзит. Европейският съюз не трябва да допуска това по същия начин, по който не трябва да допуска и стагнация по отношение на бежанската политика. Не се вижда обаче някой, който да разсече тези Гордиеви възли, се допълва в статията.

"Брюксел пред рухване, дори и България подкрепи Орбан", пише в заглавие вестник "Вечер". България след Полша, Италия, Австрия и Чехия открито изрази подкрепа към Унгария в конфликта й с Брюксел, пише вестникът. Българските власти дадоха да се разбере, че ще подкрепят Унгария, а това заяви и българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, пише изданието. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна