Eмисия новини
от 07.00 часа

Утре светът отбелязва Международния ден на носорога

Снимка: БНР

Утре светът отбелязва Международния ден на носорога. Инициативите се провеждат с цел изграждане на природозащитно самосъзнание сред хората по отношение на опазването на петте вида носорози, застрашени от изчезване. За шеста поредна година Софийският зоопарк се включва към поредицата от събития. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с 35-годишния Чико, който е единственият носорог в страната.

От 70-те години насам популацията на носорозите в световен мащаб е спаднала с 90%, обяснява Катерина Зарева, ръководител на екологичния научно-образователен център към Столичния зоопарк. Причината е, че животните са преследвани от бракониери заради своя рог. През последното десетилетие бракониерството на носорози е достигнало катастрофални размери.

В света има пет вида носорози - белият и черният се срещат в Африка, а суматранският, индийският и яванският в Азия. Белият носорог е най-многоброен - има около 20 000 животни в природата, докато яванският е критично застрашен. Счита се, че в световен план са останали едва около 60 животни. Средната продължителност на живота им е 40-45 години. Обикновено животните, отглеждани в зоопаркови условия, живеят по-дълго отколкото тези в дивата природа, защото получават ветеринарно медицински грижи и храна.

Преди 33 години София се превръща в дом за белия носорог Чико, който е роден в Лондонския зоопарк. Той е едно от най-емблематичните и харизматични животни от софийската зооколекция. Спазва изключително здравословна диета, разказва Катерина Зарева. Чико е най-големият и възрастен носорог на целия Балкански полуостров.

В утрешния ден Столичният зоопарк, който тази година чества 130 години от своето създаване, е подготвил за посетителите специална програма. Между 11.00 и 15.00 часа пред заграждението на Чико ще бъдат организирани информационни щандове, където гражданите ще могат да разберат интересни факти за носорозите по света. Зарева допълни, че ще има арт работилници за най-малките, където децата ще могат да си изработят от глина собствена фигурка на носорог, да направят картички и други произведения на изкуството. По-късно ще бъде проведена и викторина с награди, специално осигурени от осиновителката на Чико.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Още от

За "Малката България" в Унгария

публикувано на 22.06.19 в 12:49